АБВ: Референдум по данъчната политика е юридически неиздържана идея

15587
АБВ: Референдум по данъчната политика е юридически неиздържана идея
Снимка: БГНЕС

Референдум по данъчната политика на страната е юридически неиздържана идея. Това е позицията на Гражданска инициатива АБВ по повод предложението на лидера на БСП Сергей Станишев на вчерашния 48-и Конгрес на Столетницата. Както е известно, на форума в Зала 3 на НДК, председателят на ПЕС предложи да бъде организиран национален референдум по въпроса за преразглеждане на приложението на плоския данък.

"Представителите на Национална гражданска инициатива АБВ считаме, че референдум по данъчната политика на страната е юридически неиздържана идея, която ще провокира опасен прецедент, пише в официалната позиция на политическия проект на президента (2002-2012) Георги Първанов. - Припомняме, че по въпроса с преразглеждането на условията за прилагане на плоския данък, БСП пое ясен и безусловен предизборен ангажимент. Предвид факта, че социалистическата партия е мандатоносител и основен фактор в управлението на страната в момента, смятаме, че нейното ръководство не следва да бяга от поетата отговорност още повече, че преразглеждането на данъчната политика на страната е функция на парламента на Република България".

Буруджиева: АБВ за нас вече е отделна партия

Няма как хора от БСП да попаднат в листата на партията на Георги Първанов, това означава да напуснат социалистическата партия. АБВ за н...

От АБВ са категорични, че Парламентът трябва да преразгледа законовите условия за прилагане на референдум в страната. Представителите на гражданската инициатива смятат, че в момента законът ограничава сериозно възможностите на неговата политическа реализация.

"През последните няколко седмици се наблюдава изключителна политическа активност по отношение на предложенията за прилагането на референдума като форма на пряка демокрация, пише още в позицията на АБВ. - Смятаме, че за да бъде наистина запазена и развита тази идея, е необходимо Народното събрание да преразгледа законовите условия за прилагане на народното допитване, тъй като понастоящем те ограничават сериозно възможностите за неговата практическа реализация. Политическите сили и институции, които предлагат общонародно допитване, трябва да носят ясната политическа отговорност за изпълнението на волята на народа, за да не се допуска отново ситуацията, в която след проведения референдум за АЕЦ "Белене", основните му инициатори продължават да не предприемат необходимите действия, за които, мнозинството от гласувалите на този референдум, дадоха своя глас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика