АБВ с важна информация за инцидента в Чешнегирово и самоубилия се български офицер (ВИДЕО)

23294
АБВ с важна информация за инцидента в Чешнегирово и самоубилия се български офицер (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

На брифинг на партия АБВ беше повдигната темата за инцидента със старши лейтенант Тодор Манчев на полигона на „Ново село“ и този в село Чешнегирово.

Адвокат Георги Илчев отчете, че самоубилият се офицер е бил санкциониран от своето ръководство. Военно-окръжна прокуратура трябва да установи дали има връзка върху това наказание и посегателството върху живота му, посочи Илчев. Той обърна внимание, че офицерът е чакал дете от бременната си годеница. Двамата даже били насрочили сватба за 20-ти август.

МО потвърди за самоубилия се военен, участвал в нахлуването в цеха край Чешнегирово

Министерството на отбраната потвърди, че 31-годишен вонен, който е получил забележка заради случая в Чешнегирово, се е самоубил на поли...

От партията са поискали отговор по Закона за обществена информация за инцидента в Чешнегирова. От отговора на Министерството на отбраната става ясно, че в учението няма елемент, в който се включва атакувания цех. Планирано е изцяло и единствено от американски екип, а участници са само американски военнослужещи. На всичкото отгоре оценителите му не са посочили да има никакво отклонение или проблем в изпълнението му.

Щом българската армия няма никакъв ангажимент към учението, са необясними предприетите действия по санкциониране на различни звена в българската армия във връзка с инцидента. Самоубилият се млад офицер е един от порицаните, като има и уволнени служители.

Всичко това поставя въпроса за честта на българския офицер и нуждата тя да бъде защитена. Не може и не трябва да се понасят наказания при липса на ангажимент към нарушението. Още чакаме отговори от прокуратурата по отношение на този инцидент. Недопустимо е български офицери да бъдат изкупителни жертви за защита и прикриване на този инцидент.

Безспорно има извършено престъпление и не можем да позволим това да се потули. Насочване на дуло към физическо лице е винаги заплаха за убийство. Следва да бъде установено към какви процесуално-следствени действия е привлечен този млад български офицер и има ли връзка на посегателството към живота ми и това. Следва да бъде анализирано и каква е ползата за българската армия и държавност от тези съвместни учения. Обект на това учения за само американски военни."

"Ние ще се възползваме от правото на парламентарен контрол и ще бъдат подготвени тези въпроси като питане към министъра на отбраната – без значение дали това ще бъде сега действащия служебен такъв, или следващия в редовно излъчено правителство, каза от своя страна депутатът от "БСП за България" Владимир Маринов.

Самоуби се млад военен - участник в нахлуването в цеха край Чешнегирово

Служител на Военна полиция се е самоубил на полигона "Ново село", къде се провежда учение. Информацията за инцидента бе потвърдена от п...

Владимир Маринов посочи, че парламентът е мястото, на което трябва да се обсъждат тези въпроси, а не от джипове.

„Считам, че това са теми, които касаят националната сигурност. По тези въпроси трябва да се говори и то от парламентарната трибуна.

Надявам се да намерим разбиране от страната на останалите парламентарни групи и парламентът да се превърне в мястото, на което обсъждаме приоритетите за страната си, а не от джипове и каквото и да било друго“, каза още той.

На въпрос на Actualno.com какво е трябвало да предприеме българската държава по отношение на инцидента, лидерът на АБВ Румен Петков посочи следното:

"Липсата на реакция на МО към американските ни партньори е изключително грозен акт. Второ -наказанията към служителите на военна полиция са престъпления към честта на българския офицер."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика