АБВ се надява да има повече от 30 народни представители в следващия парламент

21131
АБВ се надява да има повече от 30 народни представители в следващия парламент
Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е да имаме една солидна парламентарна група. Това означава при всички положения над 30 народни представители. Целта е доста сериозна, предвид на доста изкривения вот. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ.

По думите му "ако този манипулиран вот, и корпоративен, и купен, който имахме, сега се повтори, наистина ще бъде много тежко".

Росица Янакиева: Изборният кодекс се нуждае от промяна

Изборният кодекс се нуждае от промяна. В противен случай наесен ще правим нови избори по старите правила, които позволяват манипулиране...

Първанов заяви, че си дава сметка, че на предстоящите избори няма да е лесно. "Аз съм правил избори от началото на прехода и може би това е една от причините да оценим критично краткия срок за провеждането на изборите. Даваме си сметка, че агонията на правителството няма смисъл да продължава. Така че в името на националния интерес ние приемаме датата 5 октомври за предсрочни парламентарни избори", каза той.

На въпрос дали има някакви предложения така че да не повтори този манипулиран вот Георги Първанов каза: „Имахме много предложения. Като се започне от евентуалната промяна, която почти теоретично не може да се случи в Изборния кодекс, защото не може да има 5-6 наблюдатели от една партия. Това си е легално купуване.“

„Нашата идея беше да седнат да се разберат големите сили. Да се съберат тримата, които фактически носят на гърба си, на плещите си организацията на кампанията, които трябва да отговарят за честни и прозрачни избори. Това са главният секретар на МВР, това е министърът на вътрешните работи, тук бих сложил и правосъдния министър в някаква степен, разбира се, и министър-председателят. Това са трима – четирима души, които ако имат доверието на повечето от политическите сили, и ако наистина са почтени хора, биха могли да бъдат една допълнителна гаранция за нормалното провеждане на изборите“, заяви още бившият президент.

На въпрос къде ПП АБВ поставя себе си в политическото пространство, Георги Първанов обясни, че формацията има амбициите да изразява тенденциите в модерната лява европейска политика. И акцентът на работата на АБВ в социален план ще бъде насочен освен към онеправданите слоеве в населението, но и с приоритет към средната класа. „Опитваме се да намерим политиката, която да инвестира в активните слоеве, в онези, които правят гръбнака на икономиката. Защото това е модерната левица”, заяви Първанов.

Петков призова за две промени в Изборния кодекс преди вота

В Изборния кодекс трябва да се променят две неща преди предсрочния вот на 5 октомври. Едното е въвеждането на мажоритарен вот, а другот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика