АБВ: Защо прокуратурата не влезе във вилата на премиера?

20637
АБВ: Защо прокуратурата не влезе във вилата на премиера?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Като катастрофа определи лидерът на АБВ Румен Петков съотношението на безвъзмездни и заемни средства от договорените 29 милиарда евро за България. За всички държави отношението грантове към кредити е около 50% на 50%, а за нас е 25% на 75%, посочи Петков и коментира: „Това е резултата на шкафчето. Това е оценката на държавите членки за нас като днешен капацитет и потенциал. Това не е провал. Това е катастрофа. Трябва да е ясно на всички. Това е горчивата оценка за нас. Тази оценка - 25 на 75 казва: Вашият министър председател оглавява корупцията в Европа“.

Петков обяви, че АБВ ще изпрати видеоклипчето за къщата на премиера, което според него е автентично, на посолствата на Германия, като председателстваща ЕС страна и на САЩ и ще ги пита това приемливо ли е и партньорско ли е. „За немското председателство това приемливо поведение ли е на министър-председател в ЕС? Ще питаме и САЩ – те считат ли че това е техен партньор. Ако те считат, че това е техен партньор, значи те считат, че грабежът е нормална практика“, заяви Петков.

"АБВ" и "МИР" сезират ЕК за неслучващото се машинно гласуване

Извънпарламентарните партии „АБВ“ и „МИР“ ще сезират Европейската комисия и Венецианската комисия за неслучващо...

Той упрекна прокуратурата в избирателен подход и изрази недоумение защо не влезе във вилата на премиера. „Показват ти чекмеджета с евра… Ако това беше на някой от съветниците, еле пък на президента, те щяха да са влезли преди да е приключил клипа“, коментира Петков и упрекна прокуратурата, че не проявява никакъв интерес към нощните шкафчета на премиера. „Според мен прокуратурата подпомогна Борисов за укриване на доказателства с пряко участие на главния прокурор“, заключи Петков.

Той отбеляза, че всяко златно кюлче има номер и по номера може да се установи произхода и цялостното му движение. „Защо нашата прокуратура не се поинтересува за движението. Може да се счита, че да речем две от кюлчетата са с произход Германия – кой ги купи, откъде ги купи, как влязоха в България, кой ги внесе?...… Защо няма разследване по въпроса“, недоумява той.

„Банкнотите по 500 евра са въпросни в ЕС от поне 7 – 8 години и затова има вътрешнобанкова инструкция по номерата на 500-евровите банкноти се следи тяхното движение. От този милион евра, поне 5 – 6 банкноти могат да бъдат констатирани веднага в коя банка последно са били. Защо не питаме?“, добави Петков по повод заснетите чекмеджета в спалнята на премиера. Той изрази възмущение, че няма никакво разследване и на аудио материалите с гласа, приличащ на този на премиера и ги определи като скандални.

Пояснявайки мотивите на АБВ да иска оставката на главни прокурор, лидерът на АБВ изтъкна, че сме единствената държава, в която главният прокурор произнася присъди. „Нямаме приключени следствени дела, нямаме повдигнати обвинения, нямаме произнасяне на съда, но имаме присъди, произнесени от главния прокурор“, посочи той и определи това като посегателство върху нормативната уредба, Конституцията и правовата държава.

Румен Петков пред Actualno.com: Моделът на Борисов трябва да бъде смачкан

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов „ДЕ Е БЪЛГАРИЯ“. Събитието ще се проведе на 09 юли от 18:00 часа пред бившия Па...

„Настояваме парламентът да се произнесе по въпроса – такъв главен прокурор търпим ли е за нас“, добави Петков и отбеляза, че този въпрос, стои и пред ВСС.

Като аргумент за исканата оставка на главния прокурор, Петков посочи и грубото системно погазване на чл. 32 от Закона за СРС, който гласи, че резултатите, получени чрез СРС не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност при условия и по реда, посочени в закона. „Този член се погазва грубо и системно. Погазва се подборно. Някой си избира – тук ще покажем тези СРС, другите ще ги скрием… Това е закононарушение, което не смущава нито един прокурор, не смущава ВСС, не смущава парламента“, коментира Петков.

Нахлуването с тежковъоръжени лица в президентската институция е другото основание на АБВ да настояват за оставката на Гешев, посочи още Петков. „Не знам, ако са очаквали вицепрезидента Йотова с картечница да ги чака от втория етаж да ги гърми, това е друг въпрос“, иронизира действията на прокуратурата Петков. Случилото се тогава, по думите му е „формализирано безумие и посегателство върху държавността“.

В отговор на въпрос на Actualno.com за поисканите, обещани и отказвани оставки на тримата министри Горанов, Караниколов и Маринов, лидерът на АБВ посочи кой е човекът на ДПС в правителството.

Румен Петков:Анкетни комисии и прокурорско внимание за коронавируса, премиера и някои сектори

Анкетни комисии на Народното събрание да се занимаят с актуалните казуси и прокуратурата да им обърне нужното внимание настояват от АБВ...

„Борисов им поиска оставките с аргумента, че са от ДПС. Така му казали регионалните координатори, той не е знаел, но те са го осветлили. После казва – нищо, че са от ДПС, вече не им искам оставките. Значи, да е ясно - човекът на ДПС в правителството е Борисов“, заяви Петков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com