Актуализацията на бюджета не мина през комисиите в НС

16484
Актуализацията на бюджета не мина през комисиите в НС
Снимка: БГНЕС

След като вчера не постигнаха съгласие за актуализацията на бюджетите на НЗОК и държавния бюджет, днес депутатите продължиха обсъждането. В крайна сметка те приеха, че бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран, но не и този на държавата.

Комисиите по бюджет и финанси и здравеопазване приеха Закон за изменение и допълнение на Закона за НЗОК, с което да бъде направена актуализация на бюджета на касата с 225 милиона лева, предаде "Фокус".

Актуализация без приоритизация

Поредната порция обвинения и искания, този път за здравния сектор, заля медиите през тази седмица. Основно споровете са дали да има а...

Решението беше прието с 8 гласа „за” от членове на Комисията по бюджет и финанси и 9 гласа „за” от страна на членовете на Комисията по здравеопазването. Комисията по икономическата политика и туризъм не гласува този закон, защото официално не е разпределен в комисията

На заседанието не присъстваха членове от ПГ на ГЕРБ.

И трите комисии не приеха Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, внесен от Министерския съвет.

ПГ на "Коалиция за България" ще подкрепи само предложението на правителството за актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева. Това съобщи по-рано пред журналисти след заседанието на групата председателят й Атанас Мерджанов, предаде БТА. 

Пълна глупост е да се прави актуализация на бюджета, смята Софиянски

Сега имаме приет един рутинен бюджет. Той не застрашава държавата, но не и дава развитие. Пълна глупост е да се прави актуализация. То...

Министърът на финансите Петър Чобанов потвърди пред нас, че може да се приеме само закона за актуализация на бюджета на Здравната каса, без да се променя държавният бюджет, обясни от своя страна заместник-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова. Тя допълни, че БСП не подкрепя актуализацията на бюджета.

Намираме се в ситуация, в която несигурността е голяма. Имаме година, в която два пъти ще се провеждат избори. Виждате какви шокове се случиха. Затова чисто експертно предложението беше с цел през това време, когато няма парламент, да има допълнителен фискален ресурс да се направи тази актуализация. Това обясни пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов.

Той добави: Явно политическите сили имат своите различия и е нормално тя да се обсъди в самия парламент, не получи подкрепата на бюджетна комисия. Законът за касата получи подкрепата. Оттук-нататък не мога да прогнозирам какво би се случило в зала, ако въобще се стигне до свикване на заседание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика