Анализ: На върха на ДАНС има човек, който е протеже на президента и това е недопустимо

4081
Анализ: На върха на ДАНС има човек, който е протеже на президента и това е недопустимо
Снимка: БГНЕС

"Не бих се съгласила с президента, че политическата ситуация прилича на гротеска. Тя донякъде е такава, но президентът има водеща роля в превръщането й в гротеска. Най-малко той е в положение да отправя такива упреци и претенции към останалите."

Това коментира журналистът Стояна Георгиева. По думите й на върха на ДАНС има човек, който очевидно е протеже на президента и е недопустимо той да остане.

"В една натовска държава, члена на ЕС, като се вижда какво проповядва президента, очевидно пречи на националния интерес на България", каза Георгиева пред Euronews Bulgaria.

Още: Парламентът стартира с амбициозна програма за работа, "сглобката" ще търси вътрешен мир

"Напрежението е на много нива, а тепърва влизаме в един много важен период - местните избори, които са много важни за всяка една политическа формация, така че да се позиционира и да бъде стабилна", допълни социологът Eвелина Славкова от „Тренд“.

По думите й, по този повод със сигурност ще има изостряне, всеки ще говори на своите избиратели.

"Ако си спомним първия мандат на Радев и конфликтите с управляващите тогава, в лицето най-вече на ГЕРБ, това, че няколко години той управляваше през служебни кабинети, позабравихме този му стил, но това не е нещо, което не сме наблюдавали. Той се опитва всячески да се позиционира на политическия терен. Без да казвам, че това задължително означава политически амбиции, дори за местните избори, чуват се различни спекулации. Със сигурност тези конфликти от първи септември ще започнат да стават още по-яростни и не са нещо, което не сме наблюдавали", уточни тя.

Още: Мария Габриел посочи нова задача пред кабинета относно евроинтеграцията

Реформите в службите са ябълката на раздора и това е причината за афекта на Борисов, смята Стояна Георгиева.

"Виждаме, че той пак влезе в роля на недоволен, в опозиция на собственото си правителство. Ако бъдем честни, в това правителство единствено Мария Габриел да се води представител на ГЕРБ, за повечето хора е ясно, че това не е така и че една не малка част от министрите, да не говорим за заместник-министрите са фигури, свързани с ГЕРБ или най-малкото имат тяхното одобрение. Въпросът за службите е ключов", подчерта журналистката.

"В следващите ешалони на възлови позиции са хора, които още навремето Бойко Борисов е сложил хора, които по-скоро обслужват интереси на ДПС и на Делян Пеевски и сега въпросът е кой ще овладее службите. Борисов няма никакъв проблем да направи законови промени и да отнемат на президента правомощията с негов указ да стават уволненията и назначенията на главния секретар на МВР, на шефа на ДАНС. Обаче Борисов особено в тази ситуация, когато и Васил Божков е в България се притеснява. Тези служби при тях е информацията – ако има наистина някакви данни – за корупция, за нередности, ето видяхме вчера Антикорупционният фонд извадиха една поредица разкрития, които потвърждават злоупотреби с „Турски поток“, Борисов тези неща го притесняват. Той иска влияние в службите и затова разиграва този театър - как стават назначения, как еднолично сменяли областните шефове на полицията и на други министерства", каза още Георгиева.

Още: Партия от управляващото мнозинство се закрива? (СНИМКИ)

По думите на Славкова пък в момента нито една от партиите не би отишла на избори.

"Най-малкото посланието е - взехме властта на служебните кабинети, пък сега да му я върнем след няколко месеца, не мисля, че е в полза на която и да е политическа сила. По отношение на службите, това което ме притеснява като послание - "сега да видим кой какво ще овладее", каза още тя.

За някои служби определено шефовете трябва да имат доверието на западните партньори, за да работят. Всяка игра си има правила. Аз мисля, че това, което се чу на онази среща е силно преувеличено. Обществото трябва да знае кой какво контролира, ако има нещо добро в лошото - тези конфликти не дават възможност да се слегне една корупционна схема, каза Георгиева.

Още: Кабинетът назначи заместник-председател на ДАНС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика