Андрей Райчев: Такава година не е имало от 1989г., Борисов оцеля на косъм

6961
Андрей Райчев: Такава година не е имало от 1989г., Борисов оцеля на косъм
Снимка: БГНЕС

Такава година с толкова политически трусове не сме преживявали от 1989г., обобщи отиващата си 2020г. социологът Андрей Райчев пред btv. Според него изборите догодина ще покажат колко се е променило обществото след коронавируса. "Както 1989 г. изигра ролята на Третата световна война, това събитие играе ролята на война. По време на война никой не може да каже какво ще е след нея", коментира Райчев.

Никой не печели войната с коронавируса. Ще има промяна, която ще наложи нови лица. Не сме стигнали до края на тази история. Може да видим как тази война се отразява на нашата политика, коментира той.

Прогнозата му за бъдещето на управляващите: "Управляващата коалицията вероятно ще се превърне в предизборна коалиция на ГЕРБ, СДС, НФСБ, ВМРО и по-малки партии и вероятно ще спечели парламентарния вот. ВМРО нямат сили за самостоятелно влизане в парламента. Въпросът е какво Народно събрание ще имаме след това?"

Какво ще стане с ГЕРБ, според Райчев: "Г-н Борисов постигна през април 60% ситуационен рейтинг. После се срина. През август изглеждаше, че той е приключил. В началото на септември те самите искаха да слизат от власт. Оцеляха на косъм. След което сега постигна някаква средна стабилност. При всички изследвания са водеща партия. Имат всички реални шансове пак да бъдат номер едно".

Евгений Дайнов за политическото бъдеще на Бойко Борисов и Румен Радев

Конфликтът межу премиерът и президентът ще е лайтмотивът на 2021г. Ако президентът Румен Радев спечели втори мандат, това ще му даде си...

За Отровното трио и Мая Манолова социологът е категоричен - не могат да бъдат алтернатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Дали Триото и Мая Манолова ще са алтернатива на Бойко Борисов – не. При тях въпросът е дали ще прескочат бариерата, никой не им дава повече от 5-6%. Тези хора няма да са опозицията на Бойко Борисов. За Слави Трифонов никой не се съмнява – повечето му сочат 4-500 000 гласа: малко повече от ДПС и, понеже ГЕРБ и БСП са много спаднали, това е близо до тях. Нямаме големи партии, този парламент ще е от средни и малки партии", коментира социологът.

Какво ще се случи на изборите?

По думите му към момента у нас няма голяма партия, а само средни. Той допуска възможността след парламентарните избори през март да не може да се състави правителство и да се търси друг вариант. Но припомни, че ГЕРБ и ДПС не желаят служебно правителство да организира предсрочни избори – съвпадащи с президентските или не. Затова „може да видим правителство на малцинството с къс мандат. Позата на ГЕРБ ще е „Ние всичко оправихме, сега управлявайте вие“, каза Райчев.

Служебно правителство би било удобен вариант за президента Радев преди евентуален втори мандат, смята социологът.

През ноември догодина вероятно ще са редовните президентски избори, каза той. Социологът отбеляза, че на Корнелия Нинова няма да й е изгодно да се откаже от подкрепа за Румен Радев за втори мандат, макар, че напрежението между председателя на БСП и държавния глава е видимо. Според Андрей Райчев, тя е променила характера на левицата - сега партията е много по-агресивна – нещо, което се харесва на членовете, но има да се доказва на избори.

Бакалов: Тодор Живков не казваше "разпоредих", погрешно е сравнението с Бойко Борисов

"Не мога да намеря един случай, изказване на Тодор Живков от едно време, да казва "разпоредил съм", "аз разпоредих", "наредих". Погреш...

Социологът не пропусна и ДПС - като подчерта подкрепата, която турският президент Реджеп Ердоган е дал на партията. Според Райчев, това може да възроди партията, която на последните избори е имала изключително нисък резултат.

Изборите ще покажат дали ДПС отново е голям фактор в българската политика, отбеляза Андрей Райчев.

Той обърна внимание, че за първи път от 25 г. Ахмед Доган няма вътрешна конкуренция, а при последния форум на движението всички турски партии и големият му враг Реджеп Ердоган са отправили поздрави – а всичко това дава големи шансове за връщане на гласовете, които преди са се разпилявали от формации като тези на Лютви Местан и Касим Дал.

Социологът обърна внимание на рейтинга на премиера Бойко Борисов и това как скандалът "ПКП" се отрази на популярността му. "Това ужасно лошо повлия, почти съсипа Борисов. Фактът, че някой въобще може да влезе в спалнята на премиера, показва, че държавата не е наред", отговори Андрей Райчев.

По време на първата вълна на коронавируса Борисов е имал изключително високото 60-процентово одобрение, а на фона на протестната вълна през лятото е претърпял срив с очаквания ГЕРБ сами да слязат от властта. Към момента има по-скоро равновесие, а партията му според всички изследвания остава водеща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика