Антоанета Цоневa: Коалицията е стабилна, но ГЕРБ да не водят хибридни атаки

2396
Антоанета Цоневa: Коалицията е стабилна, но ГЕРБ да не водят хибридни атаки
Снимка: БГНЕС

"Управляващата коалиция е стабилна". В това бе категорична Антоанета Цонева от Демократична България в интервюто си в предаването "Неделя" 150 по БНР.  

Цонева подчерта, че опозицията трябва да се държи отговорно, "а не ГЕРБ да се включва в хибридни атаки - както се случи със създаването на паника за цените на горивата".

Депутати от “Демократична България” също поискаха отзоваването на руския посланик

Народните представители от “Демократична България” Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев се присъединиха към призивите за отзова...

Относно войната в Украйна, Цонева заяви, че трябва да знаем каква е ситуацията, какви мерки трябва да се предприемат спрямо нея и да се държим като наистина съюзническа държава в НАТО и ЕС. Това е общественият интерес и това е начинът обществените интереси в България да бъдат защитени, настоя тя.

По думите ѝ националният интерес е в това политическите партии да имат отговорно отношение, а не да пропагандират руската линия. Антоанета Цонева посочи, че това е широкомащабна война върху територията на Украйна и уточни, че ДБ са били категорично несъгласни от началото на войната с формулировките на бившия вече военен министър Стефан Янев, които са повтаряли "опорките на Путин и руската пропаганда". 

Тя уточни още, че българският бизнес заяви при срещи с представители на правителството, че може да поеме 200 хиляди работни места за бежанци от Украйна. Цонева отбеляза, че вече има прието правителствено решение, което ще важи 3 месеца, според което всеки, който е бил ангажиран с приемането на бежанци, ще получи по 40 лева за храноден на всеки.  

"Тази подкрепа трябва да бъде задействана максимално бързо. ЕК приема безпрецедентна мярка за временна защита, която започва да действа на територията на целия ЕС за всички украински граждани. По един много облекчен начин те ще получат статут да могат да пребивават на територията на европейски страни и ще им бъде осигурен достъп до социалната и здравна система, както и до пазара на труда. Много е силен този механизъм и е много важно България, за да може да го приложи, да мобилизира своите институции и инфраструктура, така че да може този механизъм да действа", обясни Цонева.  

Ще бъде ли признат българския за матуритетен език в чужбина

Председателят на комисията за българите зад граница и депутат от ДБ Антоанета Цонева обсъди с експерти обучението по български език на ...

Цонева изказа очакване готовността на бизнеса да помогне на идващите бежанци от Украйна и механизмът за защита да сработят добре, за да може ефективно да се помогне на нуждаещите се от помощ.  

"Въпреки че е договорено спиране на военните действия, за да се осигурят хуманитарни коридори за извеждане на населението, Русия не се съобразява с това. В обсадените украински градове хората не могат да бъдат изведени", каза още Антоанета Цонева.

Още: Георги Свиленски: Ако извадят БСП от коалицията - правителството пада

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика