Асен Василев отговори на обвиненията за законови промени след натиск от "кралицата на винетките"

9028
Асен Василев отговори на обвиненията за законови промени след натиск от "кралицата на винетките"
Снимка: БГНЕС

„Некоректни са медийните твърдения“, че през юни 2023 г. Министерството на финансите (МФ) е приело промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) под влияние на външно становище. Това обявиха от ведомството на 17 януари след направена проверка. Казусът е пореден епизод от сагата с продажбата на винетки и засяга фирмата „Интелигентни трафик системи“, която до 2022 г. беше почти пълен монополист.

Още: След имотния скандал: ПП-ДБ пак се сетиха за комисионите на "кралицата на винетките"

Промени, но не точно

Въпросът е там, че доставчиците на електронни услуги за пътно таксуване не са включени в изискването за обществени поръчки. Те се избират от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) и именно АПИ решава дали отговарят на определени критерии, че да бъде подписан договор с тях.

Отговорът на МФ сега – спазени са европейските изисквания.

Още: Пътни новини: Винетките по 13 лв. са любимите за шофьорите

Миналото лято Министерството на финансите даде индикации, че иска промени заради второто плащане по Плана за възстановяване. МФ публикува в портала за обществени консултации законопроект за промени в ЗОП. Предлага се да се премахнат всички изключения от ЗОП, за които, така или иначе, не се провеждат търгове по различни закони.

Предлага се също например частните болници да провеждат обществени поръчки като държавните. Засягаха се и търговете на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за медицински изделия, продукти, апарати и др., които се плащат по пътеки и са предвидени в съответните специализирани закони. Причината бе постигане на съответствие с европейски директиви.

Становищата по тези и други промени са отразени и в Справката от общественото обсъждане на законопроекта, и в пленарна зала, която ги отхвърли с гласовете на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН.

Драмата с винетките

По готвените промени постъпиха възражения – от „Интелигентни трафик системи“. Фирмата поиска от Министерство на финансите да се запази текстът, с който се “определя като изключение от приложното поле на Закона за обществените поръчки сключването на договорите между АПИ с доставчици на електронни услуги за пътно таксуване”.

От 2019 до 2022 г. включително „Интелигентни трафик системи“ на Станислава Арнаудова, известна медийно като "кралицата на винетките", е получила близо 89 млн. лв. от общо над 110 млн. приходи за посредниците в тол системата – по данни, цитирани от „Дойче веле“. Фирмата печели по 7% за всяка продадена винетка. Останалите приходи са отишли у „Диджитол Смарт Инфраструктура“.

Миналата есен АПИ сключи договори с още две компании – „Тол България“ и „НИПО електроникс“ за продажба на винетки.

Припомняме, че името на Станислава Арнаудова се появи в скандала с имота на бивша фирма на финансовия министър Асен Василев„СТВ Консултинг“. Разследващият сайт Bird.bg съобщи, че компанията е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лева, но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка. Купувач е „Интелигентни трафик системи“ ЕАД. Асен Василев коментира, че не познава купувача.

Още: Бивша фирма на Асен Василев продала имот точно преди да ѝ се наложи да плаща дълг

Малко след изтичането на тази информация парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесе отново предложения за законови промени, с които да се намалят комисионите на фирмите, продаващи винетки, от 7 на 3%. Такова предложение имаше още през януари миналата година – от Божидар Божанов от ДБ. Само че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ отхвърлиха текста в 48-ото Народно събрание.

Снимка: Асен Василев, БГНЕС

Защо "кралицата на винетките" иска да е изключение?

Днес Министерството на финансите изпрати до медиите извадка от Справка за отразяване на предложенията от общественото обсъждане на проекта на закон за изменение и допълнение на ЗОП от юни 2023 г. Цитирано е точно възражението на „Интелигентни трафик системи“. В мотивите към предложения тогава проект за изменение се казва, че „предложената отмяна на ал. 9 в чл. 14 на действащия ЗОП се налага с цел установяване на пълно съответствие на изключенията в закона за обществените поръчки с тези в европейските директиви“. Вносителите на законопроекта също така са подчертали, че „подобни случаи представляват казуистичен подход, който е в разрез с уредбата на изключенията в приложимите директиви“, поради което се налага отмяна на цитираната разпоредба.

„Интелигентни трафик системи“ (ИТС) се противопоставя на отмяната на този член – т.е. иска да остане изключение от приложното поле на ЗОП, що се отнася до договорите между АПИ с продавачи на винетки.

Вносителите подчертават, че тогавашната ситуация е в разрез с уредбата на изключенията в приложимите директиви и не се подкрепя от нормативните актове на европейското законодателство. Само че ИТС твърди друго – подобни изключения са предвидени в директива на ЕС от 2014 г. Цитирана е и друга директива – от 2019 г. – която според ИТС е основополагаща за регулирането на този сектор, за оперативната съвместимост на електронни системи за пътно таксуване и за улесняване на трансграничния обмен на информация за неплащане на пътни такси в ЕС в българското законодателство.

Цитирани са и два регламента на ЕС, в които се определя взаимодействието между трите основни субекта в процеса на електронно пътно таксуване: ползвател на услугата, доставчик и структура, събираща пътни такси. В Директива (EС) 2019/520 пък пише: „Всяка държава - членка установява процедура за регистрация на доставчиците на ЕУЕПТ. Съответната държава разрешава регистрирането на субекти, установени на нейна територия, които подават искане за регистрация и могат да докажат, че отговарят на следните изискванията за регистрация“. Също така, съгласно чл. 4 на Директива (EС) 2019/520, са определени минималните изисквания и процедурата за заявяване и регистрация на доставчик на услуга за електронно пътно таксуване, посочват от ИТС като възражение.

Заключението на фирмата е, че режимът, установен съгласно ЗОП, е неприложим по отношение осъществяване на дейността на доставчиците на услуги за пътно таксуване. Ако продавачите на винетки отпаднат от изключенията, то това е в разрез с директиви и регламенти на ЕС, твърди „Интелигентни трафик системи“. Посочва още, че ако има промяна в закона, то това ще доведе до неясноти и/или непълноти „и не е в обществен интерес и в съотвествие с основните принципи на правовата държава“.

Още: Цените на винетките остават същите и през 2024 г.

Асен Василев: Мотивите на ИТС нямат значение

Министерство на финансите приема становището по принцип. „С оглед постъпилите възражения по отмяната на текстовете, предложението временно е оттеглено във връзка с провеждане на консултации с ЕК. Договорите нямат характеристики на обществена поръчка и не е необходимо да бъдат включвани сред изключенията от приложното поле. Включването им сред изключенията обаче създава проблем, доколкото тези, предвидени в директивите, са изчерпателно определени и не се допуска въвеждането на други, различни от тях“, заявява през 2023 г. МФ.

В днешното си съобщение от ведомството на Асен Василев уточняват, че според Директива (ЕС/2019/520) на Европейския съвет договорите с доставчици на електронни услуги за пътно таксуване (вкл. винетки) нямат характеристики на обществена поръчка – те се сключват при еднакви публично оповестени общи условия и цени, всеки може да кандидатства и да получи право на доставчик. Директивата на Европейския съвет е транспонирана в българското законодателство в Закона за пътищата през 2019 г. В изпълнение на този закон Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договори с доставчици на електронни услуги за пътно таксуване (вкл. винетки), без да прилага правилата на Закона за обществените поръчки.

„Министерството на финансите е изразило становище, че тези договори нямат характеристики на обществена поръчка. Затова няма значение дали министерството формално ще приеме, или отхвърли мотивите на „Интелигентни трафик системи“ АД – договорите така или иначе са извън приложното поле на ЗОП”, аргументират се от МФ.

„Изключенията, предвидени в директивите, са изчерпателно определени и не се допуска въвеждането на други. Тъй като това са изключения, които съществуват в закона, а не са нови, възраженията са приети по принцип, като е оставено да се консултират с ЕК. Финалният вариант на промените в ЗОП е съгласуван с ЕК като задължение по Плана за възстановяване, преди да бъде внесен в Министерския съвет и парламента", завършва позицията на Министерството на финансите.

Още: Близо 800 000 винетки изтичат през февруари: Ето как да проверим валидността онлайн

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика