Бивша фирма на Асен Василев продала имот точно преди да ѝ се наложи да плаща дълг

17024
Бивша фирма на Асен Василев продала имот точно преди да ѝ се наложи да плаща дълг
Снимка: Google Maps

Фирма, еднолична собственост на финансовия министър Асен Василев до влизането му във властта, предвидливо продала скъп имот, преди да ѝ се наложи да плати задължения към американски кредитор.

Скоростната продажба се реализира благодарение на Станислава Арнаудова – мажоритарен собственик на "Интелигентни трафик системи" АД (бел. ред. - първият регистриран национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси), чрез едноличната ѝ фирма "Си Трейдинг 2016" ЕООД. Още: Тол таксите ще се плащат по два начина, системата ни сред най-модерните в Европа

Историята за случилото се първо публикува сайтът за разследваща журналистика Bird.bg.

Историята за бившата фирма на Асен Василев

През 2019 г. фирмата "СТВ Консълтинг" на Асен Василев, която той надлежно е вписал в декларацията си пред КПКОНПИ, се сдобива с имот. Той представлява сграда на пет етажа и дворно място, на улица "Чаталджа" №3 в столицата. Продава ѝ го фирма "Арко Ирис".

(Старата сграда)

Тя бива съборена и на нейно място е построена нова, луксозна сграда на 4 етажа. Впоследствие се превръща в неофициален офис на "Продължаваме промяната". Още: Кирил Петков и Асен Василев: Кой е по-богат?

Когато през май месец 2021 г. Асен Василев влиза в служебното правителство на Стефан Янев като министър на финансите, прехвърля тази и останалите свои фирми на Марио Сотиров.

Година по-късно Даниел Лорер, който по това време е министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков, купува за 351 950 лв. част от същата сграда с площ от 113,61 кв метра на четвъртия етаж, сочи справка в Имотния регистър.  

Миналата година обаче американецът Себастиян Бретшнайдер завежда дело срещу "СТВ Консълтинг" за дълг на обща стойност над 5 млн. лв.

Имотна търговия

Докато в съда върви съдебното дело по претенцията на чужденеца, дружеството се освобождава от най-ценния имот в него. Продава на 7-ми септември, 2023 година дворното място и останалата част от имота на фирмата на Станислава Арнаудова - "СИ Трейдинг 2016", срещу сумата от 3 096 730 лв.  

В същия ден и Даниел Лорер ѝ продава срещу 1 858 038 лв. своя етаж, но вече на физическото лице Станислава Арнаудова, формирайки печалба от 1,5 млн. лв. спрямо цената, на която купува имота. Още: "Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (I част) и "Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

И когато през ноември месец 2023 година Софийският градски съд решава, че искането на Бретшнайдер за дълга е основателно, фирма "СТВ Консълтинг" вече е в състояние на свръхзадлъжнялост.

На 28-ми декември 2023 година "СТВ Консълтинг" подава молба до Софийски градски съд да стартира процедура по обявяване в несъстоятелност. Ден по-късно е решението да се образува по нея търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност.

С какви аргументи се иска несъстоятелност

Към датата на подаване на настоящата молба задълженията на търговеца са на обща стойност 8 854 547,46 лв. „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД разполага с активи на обща стойност 707 829,27 лв., от които 3 890,64 лв. - ДДС за възстановяване, както и с парични средства по банкови сметки в общ размер на 561 790,89 лв., които обаче са блокирани, чрез налагане на запор от кредитора Себастиян Бретшнайдер въз основа на издадена в негова полза обезпечителна заповед от 17.11.2023г. по ч.гр.д.№12777/2023г. на СГС, допуснат до размер на сумата от 730 602 лв., като част от неговото вземане от общ 5 013 317,86 лв., за което предстои предявяването на осъдителен иск пред компетентните съдебни/арбитражни органи в САЩ. Същевременно задълженията към кредиторите надвишават неколкократно размера на всички активи. Към датата на подаване на настоящата молба е налице текуща загуба от 6 916 482,64 лв. Очевидно е, че при тези активи и наличните пасиви, в това число и значителната по размер текуща загуба, която надвишава многократно наличните активи на предприятието, собственият капитал е отрицателна величина и дружеството е декапитализирано. Поради невъзможност да обслужва текущите си задължения по търговски сделки, в резултат на настъпилия падеж на вземане на най-големия кредитор и наложените запори на всички банкови сметки и наличните по тях авоари „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД преустанови търговската си дейност. Освен това „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД има и непогасени задължения към служители от общо 566 228,26 лв.

Състоянието на бившата фирма на Асен Василев година по-рано

От годишния ѝ финансов отчет за 2022 г. става ясно, че активите са на стойност близо 6,4 млн. лв. Текущата ѝ печалба е 421 000 лв.

В материала на Bird.bg относно случилото се има и заключение, касаещо действия на политици на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" заради цялата история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании