След имотния скандал: ПП-ДБ пак се сетиха за комисионите на "кралицата на винетките"

7585
След имотния скандал: ПП-ДБ пак се сетиха за комисионите на "кралицата на винетките"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" е внесла отново предложения за законови промени, с които трябва да се намалят комисионните, които получават фирмите, продаващи винетки. Идеята е от 7% те да паднат на 3%.

Инициативата се връща на дневен ред в любопитен момент, след като вчера (11 януари) разследващият сайт Bird.bg съобщи, че бивша фирма на финансовия министър Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв., но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова, чийто прякор е "Кралицата на винетките" – посредник, получаващ с фирмата си "Интелигентни трафик системи" ЕАД 7% от всяка винетка.

"Днес внесохме отново законопроекта за таван на таксите за посредниците на винетки, който в предходното Народно събрание не успя да мине - от сегашните 7% на 3%", написа във Facebook депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. Още: Бивша фирма на Асен Василев продала имот точно преди да ѝ се наложи да плаща дълг

По думите му така се предлага "отвързване" на винетките от тол-таксите на товарните автомобили. "Което на практика значеше, че ако някой иска да продава винетки, трябва да мине през един от малко на брой посредници - т.е. веригата на посредници включваше две лица, а не едно", допълва той.

Внесеният проект забранява и посредници да рекламират в търсачки, като тъй като така изземват трафик от държавния сайт bgtoll. "Като напишеш "винетка" първо ти излиза рекламираният линк на посредниците, а държавният, който дава същата базова функционалност, е по-надолу). И въвеждаме задължение за служебна проверка на въведените данни в регистъра на МВР (защото такава в момента не се прави)", обяснява бившият министър. Още: Ето кои винетки са били най-търсени през 2023 г.

Според него посредническата дейност има добавена стойност за системата, но не трябва да имаме олигопол с висок процент такса и то с услуга, която се конкурира с държавния сайт. 

Огромни комисиони

Припомняме, че миналата година стана ясно, че Националните доставчици на услуги, или т.нар. НДУ-та, които се явяват посредници в тол системата, са получили повече от 110 млн. лв. комисиони от старта на системата през 2019 г. През 2023 г. министър Иван Шишков предостави тази информация именно на Божидар Божанов. 

Той информация за посредничеството и комисионите при използването на тол системата. От своя страна МРРБ е предоставило разбивка по години на комисионите, които двете НДУ-та получават.  

"Интелигентни трафик системи" ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лв. с ДДС между 2019 и края на 2022 г. За същия период другата компания – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ – е получила малко над 21.4 млн. лв. Най-вероятно това се дължи на по-малък брой обекти, в които „Диджитол“ продава винетки и тол такси. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика