"Асен Василев ще е най-големият кмет". НС реши общините да се отчитат пред вицепремиера

5846
"Асен Василев ще е най-големият кмет". НС реши общините да се отчитат пред вицепремиера
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене промени в държавния бюджет, според които общините са задължени да представят в Министерството на финансите отчети за капиталовите си разходи. Решението беше взето със 130 гласа "за" и 74 "против". 

Според приетите текстове общата субсидия за делегираните от държавата дейности на общините е 4 889 285 900 лв. За трансфери за местни дейности в т.ч. обща изравнителна субсидия са заложени 379 000 000 лв., трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 48 228 100 лв., целева субсидия за капиталови разходи - 296 310 200 лв.

С пет милиона лева повече, по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, прие НС за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони. Така сумата от 50 млн. лв. беше увеличена на 55 млн. лв.

Асен Василев иска да е най-големият кмет на България

По време на дебата в пленарна зала от ДПС силно разкритикуваха идеите на управляващата коалиция. Рамадан Аталай обяви, че управляващите се опитват да централизират властта, така че да заличат авторитета и възможността на кметовете да се разпореждат с бюджета си.

"Вместо да децентрализираме управлението, искате да накараме приходите от местните данъци да са подчинени на г-н Василев. Явно г-н Василев иска да е най-големия кмет на България", категоричен беше депутатът от движението.

Без повече пари за Столична община

Не беше прието предложението на Росен Желязков от ПГ ГЕРБ-СДС субсидията за градския транспорт на Столичната община да се увеличи от предвидените 15 000 000 лв. на 178 000 000 лв. 

От ДПС имаха три основни предложения – сумата за обща субсидия за делегираните от държавата дейности да се увеличи с 82,5 млн. лв., за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - с 14, 468 млн. лв., за обща изравнителна субсидия - с 37, 9 млн. лв., като се съблюдава правилото за минимум 15 на сто увеличение на средствата за всяка община. Предложенията бяха отхвърлени от пленарната зала.

Георги Свиленски от БСП попита как са стигнали до цифрата 178 млн. лв. "На базата на какво, на км пробег, на цена на билет, на нуждите на Столична община, на кмета Фандъкова, на заместник-кмета. На нуждите на мениджмънта на търговските дружества. Кой ви даде това число?", попита Свиленски. 

Лидерът на СДС и депутат ГЕРБ - СДС Румен Христов отговори, че в никакъв случай, предлагайки увеличаване на средства за Столична общини, не иска да бъдат лишени други общини. "Не искам да има противопоставяне на помощта, която ще получи София, особено тези в полупланински и планински райони, които бяха споменати", каза още Христов.

Без парламентарен контрол днес, депутатите приемат бюджета

Депутатите удължиха днешното си пленарно заседание до приемане на второ гласуване на държавния бюджет на за 2022 г. и гласуваха отпадан...

Халил Летифов от ДПС заяви, че от движението не са направили предложение за Столична община. "Още по-важно е да подпомогнем и транспорта на отдалечените слабонаселени високопланински места. Имаме предложение и за междуселищната транспортна схема. Ние сме заложили малко повече като субсидиране там по ред причини. Транспортът е в сериозен недостиг. Това е един от факторите да се обезлюдяват тези райони", каза още Халил Летифов.

За средствата за транспорта на слабонаселените високопланински и полупланински места имаше повече от едно предложение. В крайна сметка народните представители приеха предложението на Любомир Каримански и отделиха средства в размер на 5 млн. лв. за субсидиране на нерентабилни автобусни линии в планински и полупланински райони. "За" предложението му гласуваха 139 народни представители, "против" - 29 и "въздържали се" - 2, с което то бе прието. Предложението беше отразено и по-рано във финансовата рамка на бюджета.

Изказвания имаше и за други общини. Сред тях беше това на Младен Шишков от ГЕРБ – СДС за бюджетите на общините в област Пловдив. Той коментира, че трябва да има адекватно подпомагане на общините.

"Искам да кажа за няколко общини в Пловдив област. На първо място сме заложили подпомагане на община Брезово за реконструкция на водопровод. Водопроводът е с изтекъл експлоатационен срок, с много тежки загуби за вода аварии и т.н. Целта е да се осигури непрекъснатост на водоподаването и подобряването на условията на живот на населението. 

За община Карлово предлагаме да бъдат предвидени средства за рехабилитация на общински пътища и водопроводни мрежи", каза още Младен Шишков. Той посочи, че за Община Марица предлагат средства за реконструкция на уличната мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика