Безпрецедентно: Народното събрание остана без председател (ВИДЕО)

8309
Безпрецедентно: Народното събрание остана без председател (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В деня на тържественото си откриване 48-то Народно събрание не успя да започне нормално работа, заради невъзможността да бъде избран председател. Това се случва за първи път в най-новата история на България.

Припомняме, че Конституцията предвижда на първото си заседание депутатите да изберат ръководство. До ситуацията се стигна, след като нито кандидатурата на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, нито тази на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев минаха прага от 121 гласа.

При първата процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание не беше избран никой от номинираните за поста. При втората процедура кандидатите станаха петима, след като и ДПС предложи своя кандидатура. 

И на третото гласуване ГЕРБ номинира Желязков, ПП - Минчев, БСП - Кристиан Вигенин, "Възраждане" - Петър Петров, а ДПС - Йордан Цонев.

След третото гласуване Цонев получи подкрепата на 34 души, против кандидатурата му гласуваха 97 депутати, 102 се въздържаха. Вигенин подкрепиха 28 души, против кандидатурата му гласуваха 35 депутати, 175 се въздържаха. За Минчев положително гласуваха 73, против бяха 35, въздържаха се 130 души. Петров подкрепиха 27 души, против кандидатурата му гласуваха 94 депутати, 118 се въздържаха.

Последва балотаж между двамата, събрали най-много гласове, а именно Минчев и Желязков. Кандидатът на ПП събра одобрението на 97, против гласуваха 42, въздържаха се 100. Опонентът му от ГЕРБ бе подкрепен от 67, против бяха 87, въздържаха се 85 души.

След провала на третото гласуване от ГЕРБ-СДС предложиха прекратяване на заседанието до утре.

Дебатът

В хода на дискусията от "Продължаваме промяната" поискаха от ГЕРБ покаяние.

Преди това Тома Биков заяви, че ГЕРБ-СДС няма да оттеглят кандидата си за председател на парламента. Колегата му Радомир Чолаков коментира, че в три подобни Народни събрания парламентаризмът се разбива до основи. Няма да отстъпим, зад нас има 650 хил. души, посочи той и призова да уважават избирателите им.

Ние уважаваме всички български граждани, които са гласували, както и тези, които са избрали да не гласуват, заяви в отговор съпредседателят на ПП Асен Василев. Това, което искаме от вас, е покаяние, обърна се той към Радомир Чолаков. По думите му, за да има прошка, първо трябва да има покаяние.

Рашидов към депутатите: Ма пълен майтап е отвънка, ако ви слушат!

Ма пълен майтап е отвънка, ако ви слушат, бе, уважаеми колеги. Това каза Вежди Рашидов, който се налага да председателства 48-ото Народ...

Това, което искаме, е ясно да излезете и да кажете: "Тук сбъркахме, като ограбвахме българските фирми и ги рекетирахме, тук сбъркахме, като оставихме един милион пенсионери под линията на бедност и им давахме бюджети "постна пица". Тук сбъркахме, когато свалихме едно много трудно направено правителство в един фрагментиран парламент, който три пъти не успя да направи правителство, без да имаме план какво ще правим след това", заяви Асен Василев. Когато кажете: "Сбъркахме", тогава могат да започнат каквито и да е разговори, добави той.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС го репликира, че милион и половина души има под линията на бедност и му припомни обещанията на предишните управляващи. На свой ред той призова Асен Василев да кажат: "Ние направихме много беди, поправете ги, ние няма да ви пречим". Стигнем ли до избори, това е, защото днес се стигна до конституционна криза, благодарение на инфантилното поведение на "Промяната", коментира Добрев.

Христо Иванов от "Демократична България" посочи, че изборът на председател на НС е конструктивна част, крайъгълен камък на изграждането на мнозинството. Той допълни, че затова не могат да подкрепят иначе сериозната кандидатура, която са издигнали от ГЕРБ-СДС.

Георги Свиленски от "БСП за България" призовава за разум, всеки със съвестта си да направи избора за председател на НС и да продължат напред.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за председател на парламента трябва да бъде избрана фигура, която да не събужда много емоции. Ако това не се случи, няма нищо страшно, отиваме на нови избори, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика