Биволъ: Има ли нов случай на конфликт на интереси при Моника Йосифова?

95423
Биволъ: Има ли нов случай на конфликт на интереси при Моника Йосифова?
Снимка: БГНЕС

Името на Моника Йосифова, която е известна като жена на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, отново изникна във връзка със съмнителни обстоятелства.

Разследване на „Биволъ” показа, че на 15 юни 2012-та година Йосифова е подписала декларация пред Европейския парламент, че не е в конфликт на интереси. Документът е част от договор за популяризиране на работата на Европейския парламент в България и евроизборите през май, а Йосифова го подписва от името на „Актив Груп”. Документацията е за кандидатстване за грант на Европейския парламент по програмата на Главна дирекция "Комуникации", която се отнася за популяризирането на евровота и работата на ЕП.

Борисов: Зачетох "опорните точки" на Моника и се втрещих

ГЕРБ обвиниха БСП в черен пиар срещу Бойко Борисов още от 2009 г. ''Вчера в различни електронни издания изтекоха "опорни точки", коит...

Към 15-ти юни, 2012-та година Йосифова вече фактически съжителства със Станишев. Той обаче става председател на ПЕС през септември същата година. Разплащанията по този проект започват през пролетта на 2013, приблизително в периода когато Моника Йосифова и Сергей Станишев стават съпрузи по закон - 20 май 2013. През месец май на "Актив Груп" е платен първият транш от 29 679,93 евро по този проект. Това става ясно от документите поискани и получени от Биволъ на базата на Регламент 1049/2001 на ЕС.

От „Биволъ” съобщават, че са изпратили официално запитване дали това не е конфликт на интереси, но от Главна дирекция „Комуникации” официално казват, че такъв няма. Темата обаче става интересна на авторитетното германско списание „Шпигел”. „Шпигел” обръща внимание, че договорът на Йосифова е проблем за председателя на ЕП Мартин  Шулц, който водеше ПЕС преди Станишев. Европейският депутат Инге Гресле, член на Комисията по бюджетен контрол е поискала проверка на този договор защото счита, че той е съмнителен.

Изпълнението на договора за евроизборите

До момента по проекта е изграден уебсайт с помощта на безплатния софтуер Wordpress. Организиран е и конкурс за детска рисунка в шест града. Предвидените за проекта 128 000 евро, от които 60 000 са от джоба на европейските данъкоплатци.

Моника Йосифова за Станишев: Той е добър и чувствителен човек

Съпругата на Сергей Станишев - Моника Йосифова се пошегува в студиото на „На кафе", че чувства семейството си като голямо италиан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика