Божидар Данев обвини адвокатите в опит за налагане на тирания върху бизнеса

5879
Божидар Данев обвини адвокатите в опит за налагане на тирания върху бизнеса
Снимка: БГНЕС

Пълен абсурд е за всеки контакт с администрацията да ти трябва адвокат. Точно това обаче ще се случи, ако бъде приет новият Закон за адвокатурата. Той е против политиката на ЕС за намаляване на бюрокрацията. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той беше категоричен – включването на нов, излишен посредник създава рискове за забавяне на документи, неспазване на срокове и т.н. Освен това в повечето случаи документите се изпращат с електронен подпис – защо трябва да е е-подписът на адвокат?!

Пред в. „Сега“ Данев изтъкна и друг аргумент – след като счетоводна къща подготвя всички документи, защо трябва изрично да се плаща на адвокат за внасянето им? Това представлява оскъпяване на комуникацията, смята председателят на БСК.

ГЕРБ шикалкави, очертава се бизнесът да трябва да плаща на адвокати за куп дреболии

Скандалният Закон за адвокатурата е на път да мине с най-спорните си текстове. Това подсказа председателят на Правната комисия в парлам...

„В много случаи юрист, който дълги години е работил в областта на енергетиката, дава консултации в тази област, в която малцина са компетентни. Сега излиза, че няма да може да консултира, освен ако не се впише в адвокатурата, за което е необходимо да има познания в областта на семейното, наследственото право и т.н. Изобщо опитват се да се вклинят навсякъде и да вземат хляба на консултантски фирми, на счетоводители”, заяви още Данев.

Предприемачите, а и гражданите търсят този, който може да свърши най-добре работата на най-добра цена. Явно има причини да се обръщат към консултантски фирми, а не към адвокати. Адвокатите трябва да помислят дали имат полза от минималните цени, или трябва да станат по-гъвкави в определянето на хонорарите си“, категоричен беше Божидар Данев. Той напомни, че „всяка година“ в България излизат по 2000 прависти на пазара и има свръхпредлагане.

„Това е адвокатска тирания. Надявам се, че все пак мнозинството в Народното събрание ще прояви разум и ще отхвърли този мракобеснически проект“, каза Данев, визирайки, че досега законопроектът е минал само на първо четене в Правната комисия.

Председателят на БСК приравни Закона за адвокатурата с „други лобистки норми“ - например за архитектите, който определял минималните цени на услугите им. Законите за виното, за строителната камара също влязоха в списъка на Данев, който се аргументира, че четири големи строителни фирми печелят 90-97% от обществените поръчки в строителния бранш.

Призив на адвокат към адвокатите и депутатите заради Закона за адвокатурата

Правната комисия в парламента одобри през миналата седмица на първо четене промените, касаещи Закона за адвокатурата (ЗА). Това доведе ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com