Бойко Борисов: На Путин вече му е ясно защо е спрян "Южен поток"

15932
Бойко Борисов: На Путин вече му е ясно защо е спрян "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

"Руският президент Владимир Путин вече е разбрал, че спирането на проекта за газопровод „Южен поток“ не е защото България е била против Русия, а защото е изпълнявала като лоялен член на Европейския съюз наложените санкции".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където е за срещата на правителствените и държавни глави на страните от Евросъюза, предава БГНЕС.

Бойко показва на Путин "Южен поток"

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с руския президент Владимир Путин на българска територия. Височайшата визита все пак ще се състои...

„Днес и руският президент е дал интервю, в което вече и на него му е ясно, че Европейската комисия и спирането на „Южен поток“ беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти“, каза Борисов.

Той заяви, че се е срещнал с германския канцлер Ангела Меркел, с която са обсъдили енергийни проблеми и по-конкретно газовия хъб с „хубавото име Балкан“.

„Газовият разпределител, който може да поеме газ от нашите три находища, които имаме и от интерконектора, който правим с Гърция и азерският газ, който би могъл да дойде в бъдеще от посока Турция. И разбира се ако те /Русия – бел.ред./ желаят да докарат газ до нашия бряг, до нашата граница по същия начин, както се случва „Северен поток 2“, частни компании да го купуват, да си плащат транзитните такси по нашите газови магистрали, а България да печели от това“, добави премиерът.

Борисов посочи, че е „искал все пак един от важните хора /Меркел – бел.ред./ в Европа да знае за нашите планове“.

"България се справя добре с охраната на границите и като награда отново може да се предложи тя да стане член на Шенген.

Путин: "Южен поток" беше направен в помощ на България, но българите не го искаха

Руският президент Владимир Путин е изненадан от беззъбата позиция на българското ръководство по проекта "Южен поток", която противоречи...

„Искам да благодаря на Жан-Клод Юнкер, на Виктор Орбан на всички колеги премиери, които присъстваха на Европейската народна партия /ЕНП/ и дадоха България за пример и настояха отново да бъде извадено предложението за България като награда да бъде приета в Шенген за начина, по който охранява границите си“, заяви той.

Във връзка с позицията, че европейските страни, които не приемат бежанци, трябва да получават по-малко от еврофондовете, Борисов каза: „С това съм категорично против. Кохезията е важна за всички държави в ЕС. Ние никога не сме поставяли въпроса за стотиците милиони, които харчим за охрана на Шенгенските граници, защото смятаме, че това е наш не само морален дълг, а дълг към всички останали евространи“.

Премиерът предупреди, че „тази тема и по този начин повдигната може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация много премиери“. Борисов изрази надежда, че темата за кохезията няма да бъде повдигана повече.

Припомняме Ви, че по-рано днес руският президент Владимир Путин изрази учудването си от беззъбата позиция на българското правителство по „Южен поток”, противоречаща с интересите на страната.

„Изумен съм от позицията на българското ръководство. Непонятно е по какви съображения се пренебрегват националните интереси”, заяви руският президент, цитиран от ТАСС.

Писатели на разбираем за Борисов език: По-прост народ, по-малко пари за магистрали

Когато нямаш права, няма как да се опиташ да ги защитиш в съда. А българските писатели, преводачи, академични автори и журналисти не же...

„Ние влагаме 3 млрд. евро в проекта, в строителството, в работни места, заплати, доходи във всички нива от бюджета и още 400 млн. евро всяка година просто от транзит”, каза Путин по време на ежегодната си среща с журналисти в Москва.

“Първоначално Европейският парламент взе решение, че този проект не отговаря на интересите на Европейския съюз. След това ЕК поиска от България да прекрати подготвителните въпроси, а след това изведнъж холандският регулатор взе решение да ни даде разрешение за започване на строителството по дъното на Черно море. Как да започнем изграждането на морската отсечка, да потопим милиарди евро за това, а след това като достигнем до българския бряг да си останем до там?“, добави Путин.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че при тези условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. На свой ред, ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че газопроводът „Южен поток“ вече не е актуален. „Южен поток“ с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ трябваше да осигури стабилни доставки на руско синьо гориво за Централна и Южна Европа. Цената на тръбата бе около 15,5 милиарда евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика