Божков се жалва до Държавния департамент на САЩ - иска да го махнат от списъка

3311
Божков се жалва до Държавния департамент на САЩ - иска да го махнат от списъка
Снимка: Instagram/Скрийншот

Във връзка с безпрецедентното и изрично включване на “Българско лято” - демократична партия в независима държава, страна членка на Европейския съюз (ЕС) – в списъка на санкционирани лица на OFAC, публикуван от държавната администрация на САЩ, ПП „Гражданска платформа Българско лято“ изпрати официално писмо до Посолството на САЩ в България и Държавния департамент на САЩ, съобщават от организацията.

“Гражданска платформа “Българско лято” е и единствената политическа партия в света, засегната по Глобалния закон “Магнитски”. България е независима демократична република, а не колонияна на САЩ", се посочва в писмото. Ето какво още пишат от партията.

Васил Божков: Служебното правителство прави списъци под диктовката на чужда държава

Васил Божков с ново изказване от Facebok - този път, в противовес на предишния му пост по отношение на санкциите от закона "Магнитски"....

"Ясно е заявена позицията на партията, спрямо недопустимата намеса на правителството на САЩ в демократичните избори на държава членка на ЕС и посегателството над правото на избор на стотици хиляди български граждани, дали доверието си на „Българско лято“. Гражданска платформа „Българско лято“ настоява за ясни и конкретни отговори на следните въпроси:

1. Защо в списъка на OFAC за пръв път в историята на Глобалния закон „Магнитски“ е включена демократично създадена политическа формация, учредена с инициативен комитет от граждани със свободна воля и право да бъдат независимо представени в управлението на страната?

2. Защо умишлено е пропуснато името на „настоящия политически лидер“, който, според OFAC, е получавал пари от Васил Божков? Това опит за протекционизъм ли е?

3. Защо американски фондации финансират конкретни български политически партии чрез свързани с тях НПО, а опитват чрез натиск да попречат на други политически субекти да участват в демократичните избори на собствената си държава? Не е литова грубо вмешателство в правото на суверена да избира управляващи, които да не обслужват чуждии нтереси?

Говорителят на ЦИК: Няма законово основание за дерегистрация на партията на Божков

"Партията на Васил Божков "Българско лято" е регистрирана и няма законов текст, чрез който да бъде анулирана регистрацията й, така че щ...

Категорично се противопоставяме на опитите за тенденциозна дезинформация на българската общественост и за вмешателство във вътрешната политика на страната ни. Подобен прецедент е пагубен за демократичните устои на България и нарушава конституционно гарантираното право на всеки българин да избира и да бъде избиран, да бъде представен в управлението от партия, която няма да се поддаде на подобен натиск.

Настояваме за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC. Настояваме за премахването на демократично и напълно законно създадената партия “Българско лято” от списъка със санкционирани фирми. Действията на САЩ са недопустимо вмешателство в политическия живот, което напомня действия от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отминали. Всичко случило се в последните дни е доказателство за целенасочена атака именно срещу “Българско лято”. Това включва реакцията на временното ни правителство, което започна изготвянето на така наречения „черен списък“, въпреки липсата на нормативна база за подобно действие. Изричното становище на Европейската комисия (ЕК) е, че "Американските санкции не действат на териториятана ЕС и нищо не би оправдало предприемането на контрамерки, от страна на държавите членки“. Тези действия не оставят никакво съмнение кой е бил действителният обект на удара.

Всичко това е ясно доказателство пред целия свят за потенциала на „Българско лято“ и на Васил Божков да бъдат единствената политическа алтернатива в следващия парламент, която няма да може да бъде подложена на натиск, за да служи на чужди интереси.

Пълният текст на писмото може да прочетете тук.

Божков: Ако не бях разказал за действията на #хунтата, Борисов и Пеевски още щяха да управляват

"В помощ на комисиите, които правителството иска да създаде под американска диктовка, предлагам списък на част от лицата, свързани с ме...

Документът е изпратен и до ЕК, МВР, МВнР, МС, Държавен департамент на САЩ и президента на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика