X
 
 

Борисов: България е голям съюзник, голям приятел на Македония

4135 8
photo of Борисов: България е голям съюзник, голям приятел на Македония
Снимка: БГНЕС
Македония има действително голям съюзник и приятел в лицето на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в първото си интервю пред македонска медия.

Пред известния журналист Жана Божиновска българският премиер заявява, че колегата му Зоран Заев е добре дошъл в София, а от македонския народ по-близък нямаме.

Ние имаме една хубава българска поговорка: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ”. Най-важното, което вие направихте е, че излязохте най-сетне от тази тежка политическа криза - криза, която тревожеше всички. Тежко време за Македония, бой в парламента, кръв, напрежение. И когато нападнаха парламента, тогава ми се обади и президентът Иванов, и г-н Заев, и г-н Груевски. На всеки един съм казал, че ние наблюдаваме с тревога това, което се случва там и истински се надяваме политическата класа в Македония да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява - така, както в целия Европейски съюз.

Така че, ако Македония си свърши нейната работа, ако политическият елит в Македония е на висотата на очакванията и на македонския народ, и на съседите, и на световната общност, аз не виждам никакъв проблем. Винаги сме твърдели в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО е нещо, което ще успокои региона, заявява Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

В интервюто премиерът отбелязва, че все още голямото европейско семейство не е запълнено. В същото време като страна на Балканите, България има действително голяма нужда от стабилност, спокойствие, инвестиции, свързаност, инфраструктурни проекти, защото сме десетилетия назад. Така че г-н Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това, което се поиска. Защото пък в Библията е казано, че няма по-лошо от непоискано добро. Така че много внимателно следим ситуацията, има няколко критични теми. Надявам се вие да ги решите и в наше лице действително имате голям съюзник, голям приятел. Но всичко си зависи от вас, казва Борисов.

Борисов потвърди, че е отказал среща с Карпов заради изказването му за кирилицата

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов заради негово изказване, че кирилица...

В коментар за "кървавия четвъртък" на 27 април в съседката ни, той казва: Това не е пътят. Няма успели по този път. И България е минала по този път, но това означава тежка дестабилизация за години наред. Народите на Балканите, хората, обикновеният човек какво иска – иска стабилност, иска спокойствие, иска работа, иска по-високи доходи, иска да може да пътува, да развива бизнеса си, да има свобода на словото, да има свобода на медиите.

Запитан какви са критичните теми, които трябва да реши Македония, премиерът коментира: Договорът за добросъседство. На Балканите има проблем с името на Македония, с Гърция със сигурност. Надявам се, че вече имате решение на проблемите, защото колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в Европейския съюз.

Бойко Борисов продължава с уговорката, че не би искал публично да коментира договора за добросъседство преди да е разговарял със Заев и външните министри на двете държави.

Но във всички случаи, договорът за добросъседство гарантира за векове наред след това добросъседство, защото много често възникват спорове, които не носят никаква полза. Аз имам принцип историята да я оставим на историците – те да спорят, те да се доказват кое е първо, кое е второ. За нас е важно между София и Скопие, Скопие и Благоевград, защото магистрала „Струма” дава големи възможности, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки. Това гарантира бизнеса, това гарантира туризма, това гарантира високи доходи, това гарантира движението на хора – да видят всеки един от нас на какъв етап от развитие е. Това е свобода.

Новият македонски премиер идва утре в София

Премиерът на Македония Зоран Заев идва утре на официално посещение в България, където ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов...

Българският премиер смята, че трябва да се регулират някои спорни процеси. Договорът за добросъседство не би трябвало да ни спира, не би трябвало да ни раздели, би трябвало точно обратното – бързо да се приключи голямата тема ЕС-НАТО-инфраструктурни проекти. Това е голямата тема, казва той и припомня, че когато бил кмет, дори не е имало табела, указваща посоката за София в Скопие.

Като бях кмет едно от първите неща, които успях да договаря с кмета на Скопие, бе да сложа табела в Скопие накъде е София, заявява Борисов.

Премиерът казва още, че няма малка и голяма държава на Балканите. Това е барутен погреб - на едно място, ако се запали, гори всичко, казва той. Според него между България и Македония, между София и Скопие на месец-два трябва да се правят срещи на всички нива.

Европейският съюз е това - свързаност. Слагаш назад това, което пречи и вървиш с бърз напредък по това, което дава възможност да добруват хората, да им е добре, заключва премиерът.

Груевски: Правителството да не разсъждава за промяна на името на Македония

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски в декларация, публикувана на официалната страница на партията, предупреди пр...

Actualno.com припомня, че утре (20.06.2017 г.) новоизбраният премиер на Македония Зоран Заев идва на визита у нас. Той ще се срещне с държавния глава Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

София е втората европейска столица след Брюксел, в която македонският лидер идва на визита, след като официално зае поста. Заев заяви, че от София, която на 1 януари 2018 г. ще поеме ротационното председателство на ЕС, очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите амбиции на Скопие.

По думите му, посещението на съседните държави, както и на европейската столица Брюксел, говори за засилени действия за ускоряването на придвижването на Македония към пълноправно членство в НАТО и ЕС с помощ на приятелите от ЕС и съседните държави.

След избирането на ново македонско правителство българският премиер Бойко Борисов заяви, че София и Скопие ще работят за заздравяването на добросъседските отношения и за приближаването на Македония към членството в ЕС и Алианса.

Actualno.com

Етикети:

8 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Един Българинhttps://i.actualno.com/actualnoresponsive/images/avatar/icons/icon11.png 5 Един Българинhttps://i.actualno.com/actualnoresponsive/images/avatar/icons/icon11.png преди 10 месеца Профил на трол?
  България е приятел ня Македония, но Македония не е никакъв приятел на България! Не може крадец да ти е приятел! Не може в продължениена десетки години да ни крадат историта, да продължават да я крадат и да сме приятели! Няма как да репресират хората с българско самосъзнание и да са ни приятели!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ /Н.Р.Б./ 4 Македонецъ /Н.Р.Б./ преди 11 месеца Профил на трол?
  Македония е не само една от 3/5/ Историко Географски области на България , а Структуро/определяща такава на България. И имайки това познание то няма как България да бъде голям съюзник и приятел на Македония , а на Р. Македония. Това обаче не е вярно и правилно написано от мен. Ние избрахме да бъдем приятел на Лъжците/кините от Атина срещу фалшификаторите от Скопие , а трябва да бъде точно обратно виж още ›› то. Изумявам се колко промити мозъци сте. Значи съвсем нормално не приемате отделна Македонска нация от Българската , така и трябва да бъде , но ама изобщо не ви вълнува , че там на Юг има някакви славянофони/ки , а те чисти Българи/ки . Промити мозъци от есейщина като отпадъка /3/ или от онова нещо професоре/ страхотен гръкоман/ Вие сте неспособни да водите битка на два фронта , малките ви мозъчета е или за Русия и против Запада или обратно. Или с Р.Македония или с Гърция и обратно. За щастие има 2/3 ма наистина адекватни. Това не важи за тях.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Hafen die Wahrheit 3 Hafen die Wahrheit преди 11 месеца Профил на трол?
  Македония има нужда от силна съседска подкрепа. Ние пък имаме нужда от стабилна и просперираща Македония,за стабилността на целия Балкански полуостров!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Браво !!! Крайно време е два братски народа да си подадат ръка и да тръгнат заедно напред !!!
 • Македонецъ Н.Р.Б. 2.1 Македонецъ Н.Р.Б. преди 11 месеца Профил на трол?
  Ако приемем , че това са два различни народа , то аз не съм Българин , а етнически Македонец роден в България и така близо около 20 % чисти македонци като мен и още 30% кой баба , кой дедо и така нататък. Ами сменете си учебниците тогава българино , но предполагам , че ти си есеец и ти пиша непонятни неща за теб. Разбира се , че съм чист Българин , а ти си или отпадък или си доста изтрещел есеец и виж още ›› ли си модерен македонец/45/ все тази.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Винету от село Банкя ги разбира тия работи! Нали баща му е великия вожд ИнЧугуна А-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Хъ , хъ , хъ ..... ! Простак !!!
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Мноого тъпо парче ...
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...