Борисов и Асоциацията на индустриалния капитал не изгладиха напълно различията

19370
Борисов и Асоциацията на индустриалния капитал не изгладиха напълно различията
Снимка: БГНЕС

За мен е винаги е било важно отговорността да бъде персонална и всеки да знае каква му е вината – дали е партия, дали са опозиция, дали са управляващи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със синдикати и работодатели, предаде БГНЕС.

Борисов напомни, че вчера е отговорил на писмото на Михаил Миков и е казал, че ГЕРБ е съгласна с проекта на програма, приема проекта на програмата, предложена от Миков, при условие, че същата може да бъде допълнена единствено със законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК и законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Така те очакват от МС да бъдат внесени законопроекта за промяна на бюджета на НЗОК, което рефлектира и закона за държавния бюджет.

Борисов каза, че ако утре в 9:00 часа това е дневният ред, от ГЕРБ ще бъдат в Народното събрание. Всичко, което Миков е предложил, съм го приел и съм добавил към него нещо, което всеки здравомислещ човек знае, каза Борисов. Той заяви, че в сегашното състояние на държавата няма система, да не е в колапс.

Позицията на АИК

Ние не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит. Тя няма да фалира, ако не я фалирате вие, политиците. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал на срещата с Борисов.

Велев бе категоричен, че АИК не би желала да бъде вкарвана в партийно-политически разговори. Ние подкрепяме политики или не подкрепяме политики. Очакваме две неща, не очакваме от партиите да се харесват или обичат, но очакваме да работят. Очакваме от вас да работите и очакваме от вас да не нагнетявате напрежението, защото видяхме какво се случи, каза Велев. Той добави, че категорично се противопоставя на нагнетяване на напрежението и на представяне на не на цялата информация или манипулативно поднесено информация.

Споровете

Велев подчерта, че е важно е да се приемат закони, заради които може да бъде изгубена цяла година. Законът за МВР по-важен ли беше, според вас, от Закона за професионалното образование, за училищното образование, попита Бойко Борисов и каза, че "те си избраха тези закони и викнаха "Атака" да ги гласуват. Стигна се до спор, в който Борисов заяви, че го притеснява "множественото число" в декларацията им за политиците и каза, че "ГЕРБ не са виновни, че са победили и че те са слаби".

"Г-н Борисов, вие сте виновни с това, че казвате, че държавата ще фалира и за хората се получава едно внушение да се редят на опашките в банките", каза Велев. Тук се чу пък възглас от всички от ГЕРБ, а Борисов каза: "Г-н Велев, я се дръжте прилично" и заговори за Сергей Станишев, който излизал и говорил, че ГЕРБ преял с държавния резерв и продължи за парите от резерва, с които са платени пенсиите.

Борисов поиска коректност и към двете страни в залата. "Аз освен упреци към нас и к'во било добро, ама то, ако е добро, няма да се тресе държавата...", каза Борисов и попита кое в момента е добро. Работодатели и синдикати отговориха в един глас, че здравеопазването е една от най-нереформираните системи, а НЗОК тече като пробито корито – там колкото и пари да се дадат, всичките ще бъдат изхарчени. В един момент в спора се включи и Лиляна Павлова, която заговори, че Министерският съвет трябва да внесе проектозаконите за актуализация на НЗОК, защото Велев каза, че Орешарски не внася законопроекти и не прави програма. "Първо да си пуснеш фиша от тотото, после да чакаш да спечелиш", аргументира се тя.

"Да не ме слагате в думата политиците", каза Борисов и посочи, че за това, че Дянков е направил едикакво си, той му е поискал оставката. Виновните в ГЕРБ си понесоха отговорност – няма ги на тази маса, категоричен беше бившият премиер.

След като Велев каза, че от Борисов се иска партиите да си говорят и да работят, Борисов каза: "Не мога да си говоря с тях, аз ходих на всички консултации – излъгаха ме".

Лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа към политиците: Спрете се и почвайте да работите

Тъй като вече ни писна от хора, които само говорят и не действат, решихме да се съберем с работодателите и да поставим ултиматум на Нар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика