Борисов обещава на САЩ шанс за концесии за добив на газ от Черно море

37042
Борисов обещава на САЩ шанс за концесии за добив на газ от Черно море

Обещание за възможност на добив на конвенционален газ и на нефт от шелфа на Черно море даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема "Енергийна сигурност", която се проведе в Търговската камара на САЩ във Вашингтон.

По думите на Борисов веднага щом ГЕРБ се върне на власт в България, ще бъдат обявени конкурси за добив от находищата в Черно море и американските компании ще имат шанс да ги спечелят. Според някои изчисления там има потенциал за задоволяване на нуждите на България от газ за 150 години напред.

Разходи спрямо разстояние - предложение за определяне на цени на достъп и пренос на газ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изработи проект на методика за определяне на цени за достъп и пренос на пр...

Пред американския бизнес Борисов обясни, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ, след конкурс, консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ. „За съжаление след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга – лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес тяхното правителството се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт ,ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях“, заяви Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси, в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа.

Пред американския бизнес Борисов подкрепи официално още веднъж и идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз. „Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейски енергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер. Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ. Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни системи“, коментира Борисов.

Председателят на ГЕРБ припомни, че за разлика от всички останали партии ГЕРБ нямало нужда да доказва на САЩ "колко надежден партньор са".

Снимка: Архив

САЩ натискат ЕС да съкрати вноса на руски газ

САЩ ще се стремят ЕС да съкрати вноса на руски газ, открито заяви на телеконференция с журналисти Бен Родс, главният външнополитическ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика