X
 
 

Борисов пак критикува ЕС, поиска споразумението с Турция да продължи

1432 4
photo of Борисов пак критикува ЕС, поиска споразумението с Турция да продължи
Снимка: БГНЕС
Споразумението с Турция трябва да продължи и на всяка цена трябва да си платим. Европа трябва да си плати. Много неща в Турция не ни харесват, но без турците ние сами не можем да се справим с миграцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където взе участие в конференция на тема "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията", организирана от фондация "Ханс "Зайдел".

Припомняме, че на 18 март 2016 година ЕС и Турция договориха споразумение за миграцията. Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от Егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец - регистриран в турски бежански лагер. От своя страна Съюзът ще трябва да изплати 3 млрд. евро.

Борисов към еколозите: Спрете се с тези протести

Премиерът Бойко Борисов призова еколозите да "се спрат с тези протести" за лъвчета и лифтове. Това стана на 12-ата годишна среща на биз...

"Преди 3 години направихме грешка (има предвид ЕС, бел. ред.). Трябваше да затворим веднага границите, да се изнесат центрове за сигурност в конфликтните райони, а дипломацията през това време да работи, за да спре войната", заяви още премиерът.

"Ако има нужда от икономически мигранти Европа, ако някой ги иска - да влизат. Ако не - да се връщат да възстановяват своята страна", добави той.

По думите му в момента ЕС стои пасивен, докато другите решават съдбата на света. "Путин, Ердоган и държавният секретар на САЩ се срещат в Сочи, говорят си и решават проблемите. А ние решаваме кой колко мигранти да вземе и колко милиарда евро ще изсипем за това, което са причинили другите", посочи още премиерът.

"Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони", каза Борисов

Борисов и Ердоган обсъдиха идеята за среща ЕС-Турция в България

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха идеята з...

България в Шенген

Тук той смени темата, като остро се обърна към страните от Западна Европа. Според премиера те само си търсят мотиви, за да не приемат страната ни в Шенген.

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, а не сме в Шенген", добави още Борисов. "България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо", заяви премиерът.

По негови думите релокацията не работи, защото мигрантите искат да отидат в Германия, а не да стоят в България. "Прибираме ги, те пак бягат. Вариантът е да направим затвори, но това не е хуманно", каза още премиерът.

Западните Балкани

Ангела Меркел: Очакваме много от българското председателство

Очакваме много от българското председателство. То е отлично подготвено от българското правителство. Мотото „Съединението прави си...

"Терминът "Западни Балкани" не го харесвам много, защото Балканите сме едни. Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия - няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачич им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите", коментира Борисов по темата.

"Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор", заключи той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Много смислено изказване на Борисов ! Един от малкото европейски политици който е в час ! Примитивните Помияри по-долу нямат нужда от коментар!
 • българин 2 българин преди 1 година Профил на трол?
  Тиквоций велики се дупи на фесовете и Кремъл за да прикрие омазания си мутренски задник и да спаси свинчо и останалите боклуци от "елита" на червената мафия, за България и раята никой не го е грижа.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само един изкуфял юнкер целува бойко ,никой друг от европа не го брои за пет пари с неговите западни балкани , газови хъбове,а и дето работи за ислямска турция зщото се е продал на ердуган...на балканите българия е най бедна със 100 евро пенсия и 250 евро заплата...лидер по корупция...бойкоооо ще видиш шенген прдз крив макарон...
 • Тва дето пИдал боко се цунка с юнкер е джендер-похвално 1.1 Тва дето пИдал боко се цунка с юнкер е джендер-похвално преди 1 година Профил на трол?
  Нещата са много прости - пИдал боко не може да спре да свири на дудука на ЕрдУХан. От време на време отскача и до немско да шпаклова баба Муркел.
  : 1 !