Борисов: Репутацията на България рухна след управлението на Орешарски

15691
Борисов: Репутацията на България рухна след управлението на Орешарски
Снимка: БГНЕС

Репутацията на България след управлението на Орешарски е нула. Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде „Фокус”. „3 милиарда са загубите в енергетиката. Болниците, митниците са с над половин милиард към момента. До края на годината 1 милиард влезе в контрабандата на управляващите, когато Корнелия Нинова и Орешарски говореха глупости по наш адрес. Наследството ще е изключително тежко и то ще стане ясно още в следващите седмици, когато влезе служебното правителство и изкара цифрите, които са там”, обясни Борисов.

По думите му управляващите са се опитали да излъжат и за НЕК. „Не че са малко 150 милиона загуби, но те са тройно по-големи. Ще направим всичко необходимо, но куп неща трябва да се направят, за да се възвърне на първо място репутацията на България”, каза Борисов. Той обясни още, че експертният потенциал на ГЕРБ е несравнимо по-добър от на всички други партии взети заедно. „Имаме достатъчно хора, с които можем да работим и да направим тези реформи, които са необходими. От младите очаквам да станат по-активни, защото това е рядък шанс, който партията дава на толкова хора да стават министри още на по 32-33 години”, посочи Борисов. По думите му, заместник-министри, областни управители, кметове са хора, които самият народ избира и не са просто назначени – мажоритарно биват избирани и се справят добре.

Борисов: За една година държавата е загубила 10 милиарда

За една година държавата е загубила десет милиарда, трябва две години да работим, за да я възстановим, каза днес в сливенското село Чин...

Безспорен е фактът – идва ли БСП, ДПС и тройна коалиция на власт, всички фондове се спират. Безспорен и неоспорим факт – два пъти подред, заяви Борисов в отговор на въпрос дали има реален шанс до края на месеца да бъдат отблокирани плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, каквито са очакванията на Зинаида Златанова.

„Онзи ден се видях с Московски и Делян Добрев, обиколихме комисарите, обиколихме колегите. Всичко необходимо ще се направи, за да се пуснат фондовете, но трябва да се изпълнят няколко ангажимента. Как да пуснат пари във фонд „Земеделие”, след като не само в България четат вестници какво е правило семейството, какво е правил министърът, какво чудо е било във фонд „Земеделие” през тази една година? Това се чете и извън България, това отива и за сводки на комисарите. Целият ни авторитет пред комисаря Хан, пред останалите хора, които са там, пред Йотингер, знаете Жан-Клод Юнкер колко ни обича като държава, но те искат сертифициращи органи, искат отговорни хора. Сега разбира, че ДПС искали борд за еврофондовете”, каза Бойко Борисов.

На въпрос дали Международният валутен борд е застрашен по твърдение на Иван Костов, той каза: „Така, както твърди г-н Костов, той преди една седмица, когато казах, че атаката, която се провежда целенасочено по системите, последна е банковата система. Те бяха предварително насочени атаки в много системи – слабото правителство, липсата на финанси в държавата, липсата не реална управленска мощ в правителството. Ходят двама души, разберат се горе и действат. Това беше управлението. Няма система. А енергетиката – 3 млрд. откъде-накъде изникна само преди няколко дни, че ще плащат 50 и кусур милиона на китайците в ТЕЦ-овете. Ние ги глобихме, не само че не ги дадохме”.

Тези, които говореха, че строителният бранш си е отдъхнал... всъщност не си отдъхна – издъхна за една година, допълни Борисов.

Борисов: Повече няма да влезем в пленарна зала

Ние няма да влезем повече в пленарна зала. Това каза в ефира на Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Кворумът в парламента с...

„Над милиард и половина не са разплатени само на строителните компании, а това ние преди 5 години го играхме. Преди 5 години, като дойдоха те на власт, излязоха и казаха – „Дайте ни парите”. Кои пари? Които са ни ги обещали. Сега правят абсолютно същото. Не можете да си представите Агенция „Пътна инфраструктура” в какъв батак се е завряла с цялото им строително министерство, общините са разкопани, нямат плащания от февруари досега. Всичко това, за да спазват една опорна точка, че към датата на оставката дефицитът им е еди колко си. А какво трябва да се разплати през следващите месеци? Какво са контрактували – това тях не ги интересува. Важното е да могат да говорят”, каза още Борисов.

„БСП, ДПС и „Атака” и всички други партии през тази година имаха една цел – да съсипят и унищожат ГЕРБ. Сега като ги слушам всички имена, които съм чул в БСП досега са кандидати за председатели на тяхната партия – всички казват едно и също: „Да бием Бойко. Ние можем да го победим”. Аз не чух от тях да седнат и да си направят равносметка за тази една година какво значи безпринципна коалиция, какво значи да не си победил и да управляваш, какво значи за една година да съсипеш всички системи в държавата. Това никой в историята на България не го е постигал. Само за една година да бламираш собственото си правителство, да не искат накрая премиерът и министрите да те слушат като мандатоносител, дотам да си се издънил, да дезертират масово към Брюксел и да няма в най-тежката финансова криза след 1996 г. председател от страна на БСП да излезе и да чуем мнението му, да се стигне дотам, парламентарната им група да не знае актуализират ли дори и Здравната каса”, добави той.

„Преди 10 дни Орешарски и здравният министър излязоха и казаха, че не трябва да се актуализира, вчера Стойнев каза, че не трябва да се актуализира. В същото време други излизат и казват, че заради ГЕРБ не може да се актуализира. За мое най-голямо съжаление това съм го гледал в СДС преди 15 години, но отстрани като зрител. С цялата си наглост продължават да сменят началници на митници, продължават да си правят кадрови промени, да си гарантират хора. Не съм вярвал, че може да паднат до такава степен. За съжаление, ако това беше само мое мнение, щеше да е добре. Това е мнение на всички анализатори, политолози, социолози, това е в главите на всички хора”, заяви Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика