БСП: Действа ли Петков на своя глава за РСМ - няма да е премиер

2656
БСП: Действа ли Петков на своя глава за РСМ - няма да е премиер
Снимка: Actualno.com

Представители на управляващата коалиция коментираха  в кулоарите на Народното събрание думите на държавния глава Румен Радев за Северна Македония, който каза, че се използват всички инструменти за натиск за приемането на югозападната ни съседка в ЕС. 

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски заяви, че върху парламентарната група и партията не е оказван натиск. "Нашата позиция е последователна затова, че Република Северна Македония може да продължи пътя си към ЕС след като изпълни договора, след като изпълни декларацията от 44-ото Народно събрание, това е скрепено и в основния документ, на базата на който функционира коалицията, а именно коалиционното споразумение, където е записано еднозначно на какви условия трябва да отговорят съседите от Северна Македония, за да продължи процеса по присъединяване", коментира Свиленски. Той подчерта, че за БСП темата е червена линия, която няма как да се прекрачи. Свиленски отбеляза, че над 80 % от българските граждани подкрепят тази позиция. Според Свиленски линията за Северна Македония няма как да бъде прекрачена, тъй като мнозинството в парламента, я подкрепя. "Ако премиерът на своя глава реши да направи нещо, ясно е какъв е изходът. Просто няма да бъде премиер повече", допълни той. 

Депутат от ПП: Правим анализ какво да дадем на Украйна без да се застрашим сигурността си

Разговорът за изпращането на помощ към Украйна не е приключил и в зала могат да се правят доуточнения. За защитна цел могат да се дадат...

Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" заяви, че премиерът сам да работи по темата не е процесът, който се случва.  Той подчерта, че позицията ни трябва да е единна във външната политика в защита на националния интерес. "Националният интерес на Българиs е при изпълнение на критериите, поставени пред Северна Македония, те да се присъединят към ЕС. Тази седмица се занимаваме с Украйна, виждате, че темата и фокусът на НС е съвсем друг", каза още Михнев. Той посочи, че не вярва темата за Република Северна Македония да раздели партньорите. "Според нашата партия Северна Македония трябва да изпълни всички критерии. Нашите правителства работят за това, дайте шанс на нещата да се случат", каза още депутатът от "Продължаваме промяната". Той припомни, че първоначално бивш премиер е потвърдил на Европейски съвет ангажимент за присъединяване на Македония в ЕС, а после "наложи вето".

От своя страна Станислав Балабанов от "Има такъв народ"обърна внимание, че още една институция потвърждава това, което те са казали публично. "Сами си правете изводите по отношение на тази информация. Виждате, че тя все повече се засилва. От тук нататък всичко е в ръцете на Министерски съвет и премиера", каза още Балабанов. Той изрази надежда премиера и хората, които са действали, в различна посока от тази на декларацията на Народното събрание, на КСНС, Договора за добросъседство, да ревизират позицията си навреме. 

Балабанов: Не са необходими предсрочни избори

Едни предсрочни избори в момента не са необходими. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред БНТ.  Той п...

Променена ли е позицията на България за РСМ - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика