БСП и ДПС обещаха да влизат в парламента до края на мандата му

15908
БСП и ДПС обещаха да влизат в парламента до края на мандата му
Снимка: БГНЕС

Работодатели, синдикати и представители на парламентарните групи на "Коалиция за България" и ДПС постигнаха съгласие около декларацията на синдикатите и работодателите, че 42-рото Народното събрание трябва да намери начин да работи до края на юли. Това е изводът след срещата между представители на КНСБ, КТ "Подкрепа", работодателските организации и представители на двете парламентарни групи, организирана от председателя на парламента Михаил Миков в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

За участие в срещата бяха поканени всички парламентарни групи, но ГЕРБ организира своя собствена среща със синдикатите и работодателите, а "Атака" отказва да присъства на консултации и на заседания в парламента.

"В декларацията открояваме няколко проблема, по които считаме, че имате възможност да направите нещо, защото ако те се оставят на самотек, нещата могат да станат много тежки и да се взривят цели системи", обяви в началото на срещата президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Става дума за проблемите в здравеопазването и необходимата актуализация на бюджета на НЗОК, проблемите в енергетиката, пенсионната реформа и европейските фондове.

По време на своето изказване Тренчев се обърна към медиите с информация, получена "от едно пиленце", според която високопоставена личност в изпълнителната власт е имала идея НЗОК да се фалира. Тази информация той е получил от двама очевидци. По-късно Тренчев обяви, че не може да каже техните имена, тъй като няма тяхното съгласие, но става дума за участници в срещата, на която се е получило това предложение, като от думите му стана ясно, че най-вероятно става дума за министри. Единственото, което Тренчев сподели, е, че въпросното предложение НЗОК да бъде фалирана не е дошло от здравния министър Таня Андреева, а от друг.

Основните точки от декларацията бяха представени и потвърдени отново от представители на бизнеса и работодателите, като в своето изказване председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев отново подчерта, че те не очакват различните политически сили да се обичат и харесват, а да си говорят и да работят.

"Разбирам тона и съдържанието на вашата декларация", призна лидерът на ДПС Лютви Местан в своето изказване по време на срещата. "Докарахме я дотук - самият факт, че в шест изказвания се съдържа призива да се изпълни основно конституционно задължение, а именно парламентът да работи, говори за тежък проблем", призна Местан. Той отново заяви позицията на ДПС в подкрепа на необходимостта от актуализация на бюджета на НЗОК.

Местан анализира и предложение на синдикатите за изготвяне на форма на политически меморандум, като гарантира подкрепа за подобна идея. Той декларира, че като председател на една от партиите, които по всяка вероятност ще намерят място в следващото Народно събрание, е готов да не бъде опозиция по 3-4 приоритетни теми, които ще изискват тежки реформи. Местан обясни, че ако се постигне предварително съгласие, без да е ясно коя партия ще бъде управляваща или опозиция в следващия парламент, ДПС няма да реализира политически неизбежните негативи от тези 3-4 приоритета, изискващи реформи.

От името на БСП Атанас Мерджанов потвърди, че ще групата на левицата ще участва в дебатите и ще подкрепи актуализация на НЗОК. "Коалиция за България" винаги е била на позицията, че Народното събрание трябва да работи и многократно е давала примери с конкретни законопроекти, които трябва да бъдат приети, като в това отношение социалистите не са имали разногласия с ДПС, посочи Мерджанов.

Дано ни слушат и тези, които сега не са тук, пожела си в края на срещата председателят на парламента Михаил Миков, визирайки отсъствието на ГЕРБ и "Атака". Той призна, че се радва на заявената по-рано от ГЕРБ позиция, че партията на Борисов ще участва в заседанията на парламента, но с оглед досегашния си опит призова да не се избързва с радостта. Нека всички депутати присъстват, вижда му се края, хоризонтът е очертан, няма да се преуморят, призова Миков. Председателят на парламента бе категоричен, че липсата на доверие не касае само Народното събрание и този дефицит на доверие в обществото към всичко и всички няма да се излекува за ден или два с една или две срещи. "Раните са толкова дълбоки, че дълго време ще трябва да се лекуват", категоричен бе той.

Борисов и Асоциацията на индустриалния капитал не изгладиха напълно различията

За мен е винаги е било важно отговорността да бъде персонална и всеки да знае каква му е вината – дали е партия, дали са опозиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика