БСП поиска политическа отговорност за пожара на АМ "Струма

2415
БСП поиска политическа отговорност за пожара на АМ "Струма
Снимка: БГНЕС

Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала "Струма". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция в разгара на скандала със затварянето на участъка край Дупница, след като пожар в незаконно сметище под един от мостовете разруши 13 от носещите колони.

Борисов увери, че бързо ще бъдат отстранени щетите от пожара на АМ "Струма"

Много бързо ще бъде отстранено това, което е на АМ „Струма“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, в отговор на журналистичес...

"Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме - вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към българското Черноморие - "Тракия", която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение", каза социалистът, цитиран от "Фокус".

По думите му другата магистрала е "Струма", която е изгоряла.

"За пожара на магистрала "Струма" четири дни вие, медиите, и ние, политиците, ни занимават с прехвърляне на отговорности", добави той.

По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Свиленски подчерта, че и кметът на Дупница , и директорите на Областно пътно управление, на АПИ, на РИОСВ, са му подчинени.

Експерт смята, че АМ "Струма" при Дупница няма да работи поне месец и половина

Според мен е могло пожарът да доведе до по-тежки последствия. Нещата са възстановими, но не в много кратък срок. Пострадали са колони, ...

"Ако г-н Борисов, докато пътувайки по измитите, маркирани, добре осветени пътни участъци с министрите на задната седалка, защо не слезе и под тези съоръжения да види какво има под тях. Вече по медиите почнаха да излизат гуми от Аспаруховия мост, боклуци по други места. Нека г-н Борисов да не го прокарват само по нагласени и подредени участъци, а да гледа държавата от всичките ѝ страни. Работата на министър-председателя е не само да осигурява изграждането на пътищата, защото той не ги прави пътищата, а работата е да контролира функционирането и движението по тези пътища и участъци. В тази си работа г-н Борисов катастрофира", каза още депутатът от левицата.

По думите му в контекста на тази ситуация всички говорят за жертвите по пътищата.

"Направиха се нови органи, направи се нова агенция за пътна безопасност. Направи се нов координиращ орган към Министерски съвет. Увеличиха се глобите, промени се Законът за движение по пътищата, сложиха се нови камери - скъпи. Вследствие на това жертвите по пътищата се увеличават, пътнотранспортните произшествия се увеличават, травматизмът след пътнотранспортни произшествия се увеличава. Това всичко води до натоварване на социалната, на здравната система и на разбити семейни и житейски съдби. Вече пета година чакаме новите закони за движение по пътищата: Закона за пътните превозни средства и Закона за водачите на пътни превозни средства. На 19 август изтича срокът за общественото обсъждане на Закона за пътните превозни средства, в който закон управляващите виждат начина, по който ще се справят с жертвите по пътищата, затова няколко дни по-рано светваме лампата на г-н премиера, да види неговите подчинени, или не знам кой е писал този закон. Това е неясно, медиите е интересно да разберат състава на работната група или изобщо човек, който е писал този закон", посочи Свиленски.

Той призова министър-председателя да види този закон преди да влезе в Министерски съвет.

Твърдение: РИОСВ разрешила депониране на боклука, който затвори АМ "Струма"

Пожарът, възникнал в склад за вторични суровини в Дупница, е предизвикан умишлено. Някой хвърли нещо от автомагистралата, каза пред БГН...

"Единственото нещо, което се прави с този закон е прокарване на лобистки интереси. Нито един текст не е в интерес на българските шофьори, на българските граждани, нито на безопасността", допълни социалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика