БСП предлага да плати външен анализ за настилките на магистралите

2273
БСП предлага да плати външен анализ за настилките на магистралите
Снимка: БГНЕС

От БСП настояват европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Струма".

Toва заяви депутатът от левицата Елена Йончева, след като от партията внeсоха искане в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за взимане на проби от 46 конкретни точки по гореспоменатите магистрали.

БСП внася искане за проби от магистралите ни

Председателят на БСП Корнелия Нинова, говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева и група народни представители ще...

"В контакти и разговори сме със 7 европейски лаборатории от 7 европейски държави, които трябва да отговорят кога и при какви условия да се извърши тази експертиза", стана ясно от думите на Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че експертизата ще бъде независима и от лицензиран орган, за да бъде обективна. Лично от БСП ще поемат разходите по цената на експертизата.

От БСП ще искат от АПИ по Закона за достъп до информация проектни решения в областта на геологията, геодезията, пътния и технологичен ремонт, по които се изпълняват различните видове строително-монтажни дейности. Социалистите искат сертификатите за вложените материали, протоколите и актове за извършените строително-монтажни работи.

Освен за магистралите, Йончева уточни, че уточни, че в писмото са включени и първокласен път I Видин – Кулата и Околовръстното шосе на София.

Премахването на неравностите по магистрала "Тракия" ще струва 80 млн. лева

Отстраняването на неравностите по магистрала „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора ще струват около 80 млн. лева ...

Говорителят на БСП изтъкна, че експертизата ще покаже две неща. „Първо, качеството на настилката. Това е как е изпълнена дебелината на пътната настилка във всеки един слой и какво е количеството на отделните слоеве. Ще покажат рецептите на тези асфалтови смески, дали са използвани неподходящи материали и равността на пътя“, обясни Елена Йончева.

"Техническата експертиза ще даде информация дали пътищата, които се строят в България, са безопасни за българските граждани.

"Става въпрос за нивото на сцепление, за образуване на коловози, и отводняване на повърхностните води, и трето дали са използвани системи за безопасност“, допълни тя.

Тя припомни тежката катастрофа край Своге, като посочи, че все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка в участъка, където стана катастрофата.

Йончева се закани БСП винаги да търси истината за състоянието на пътната настилка в България.

Експерти: Пътищата у нас масово се строят с варовикови скали

Специалисти по пътно инженерство твърдят, че масово пътищата у нас се правят с варовикови скали, твърдят пътни инженери. На 29 август р...

Тя категорично заяви, че анализът, който социалистите настояват да се направи в европейски лаборатории, не е насочен срещу българските строители. От БСП са на мнение, че българските строителни фирми са професионалисти и имат капацитета да извършват качествено строителство.

"Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много добри български пътища и такива, които съответстват на българските стандарти", сигурна е тя.

От своя страна от АПИ заявиха, че не се притесняват от никакви проверки, от когото и да било. Това изтъкна инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ пред журналисти.

„Работим по два основни закона- Закона за устройство на територията и Закона за пътищата. Минали сме проверки многократно, вече повече от три месеца. На питанията на парламентарната група сме върнали отговор.

Чакаме да се излъчи експертна група за професионален дебат, тъй като агенцията е професионална организация, не политическа“, посочи той. Според него така ще могат да се търсят законови, нормативни и технически действия, с които да бъде извършена такава проверка. „Проверки, включително от ЕК, по време на строителство сме минали многократно“, каза още инж. Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com