БСП с още икономически предложения, но се оказаха сами срещу всички в парламента

5830
БСП с още икономически предложения, но се оказаха сами срещу всички в парламента
Снимка: БГНЕС

След изслушването на премиера Бойко Борисов в парламента, БСП отново критикува управляващите и предложи куп социално-икономически мерки за излизане от кризата.

В отношение от парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков заяви, че на днешното изслушване не е чуто нищо ново и поиска признание за свършеното досега от правителството.

"Както и миналата седмица беше ясно, в днешното изслушване, едва ли чухме нещо по-различно от това, което ежедневно правителството дава като отчет пред всички медии и всички български граждани"0, заяви той.

Той заяви, че правителството се справя да запази живота и здравето на хората. Той изтъкна, че България е на едно от последните места по брой на заразени и починали.

Надявам се България да остане на тези крайни класации, тъй като очевидно няма нито все още лекарства, нито лек срещу това. Очевидно следващите месеци недай си Боже и години, ние ще трябва да се справяме с тази ситуация", допълни още Ненков.

От своя страна Корнелия Нинова заяви, че не е вярно твърдението, че днес е повторено всичко, което досега е чувано на пресконференции.

"Днес имаме важна новина за вашия живот, произнесена от министър-председателя на България. Нямаме план за излизане от кризата", посочи лидерът на социалистите.

Тя посочи, че Борисов има сгрешена преценка за ситуацията.

"Сбъркана прогноза за спад от 3 %, вместо 8, сбъркана прогноза за безработица, действате на парче и както вече чухме - нямате план как да се върви оттук-нататък.

На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден.

Борисов видя "60 на 40" като безвъзмездна мярка - пари, които не се връщат

Българите не мислят, че правителството успява да мобилизира всички ресурси, за да им бъде помогнато. Искате да ви благодарят, за какво ...

Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задълженията да бъде адекватна в тази криза, посочи лидерът на социалистите.

Нинова даде своя отговор и за предложението, което й е било отправено от Бойко Борисов.

"Тук министър-председателят заяви, че е поканил опозицията в мое лице да се включи в работата на Министерски съвет и на щаба една вечер към 22.00 ч. Смятате ли, че това е нормално? Ние дадохме своя отговор и като политическа партия и аз като лидер. Г-н министър-председател, заповядайте в парламента, там ще подкрепим всичко ваше разумно и ще ви дадем алтернативни предложения.

Тя предложи и конкретни мерки за излизане от кризата.

"Помощ за производство. Досега трябваше да сте го направили, ако не сте, ще ви го предоставим, анализът кои са онези производства в България, които генерират най-висок прираст в БВП и там работят най-много хора. Сега ще ви го кажем, защото явно нямате план: добивна и преработваща промишленост - 23 %, търговия, хотелиерство и ресторантьорство - 22, здравеопазване, образование и социални дейности - 14, операции с недвижими имоти - 10.

Земеделието е най-подпомаганият сектор, твърди Бойко Борисов

Два месеца вече се намираме в безпрецедентна криза. След пандемията ще започне и икономическа криза, която, г-н Борисов, ще продължи дъ...

Съсредоточете се в тези сектори и ви предлагаме там. Разучете исторически опит, като нямате собствен вече 10 години, какво направиха след Втората световна война Япония, Сингапур, Западна Европа и Тайван. Направиха целево субсидиране и кредитиране на най-важните сектори в своята икономика и от разруха изведоха държавите си на челни места по развитие. Това направете", каза още Нинова.

"Другата линия на политика на икономика и производство е безвъзмездната помощ за запазване на работни места. Увеличете потреблението. Вторият стълб за ръст в икономиката. Как се увеличава потребление - като увеличите доходите. Днес твърдите, че пазите парите, за да има за пенсионери.

Тук липсват основни икономически и базови принципи. Парите за пенсионерите идват от работещите, стимулирайте в момента работещите, стимулирайте бизнеса, дайте пари на работниците, за да могат те да ви се върнат през данъци през бюджета. Колкото повече работници осигурите днес, толкова пари повече ще имате за пенсии.

Обърнете внимание на земеделието и осигурете прехраната на българския народ. Пренасочете парите към плодове, зеленчуци, месо и мляко и плащайте не на площ земя, а на кг произведена продукция.

Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, а заплатите на медицинските специалисти и тяхната подготовка се определят с държавна политика. Поучете се от европейските си партньори", коментира още Нинова.

Борисов: Ако имаше план, който да гарантира икономиката, щяхме да го препишем

Имате ли икономически мерки за излизане от кризата? На този въпрос, зададен от бившия министър на икономиката и депутат от БСП Драгомир...

От ДПС подчертаха, че противоепидемиологичните мерки са добри и дадоха добър резултат, но оттук нататък кризата изисква нов подход.

Социално-икономическите мерки в първия етап трябваше да са в няколко посоки. Мерки за запазване на работните места, защита на най-уязвимата част от обществото, подкрепа на ликвидността на фирмите, за да могат да се разплащат помежду си и естествено всичко това нещо трябваше да бъде подредено с оглед на възможностите на бюджта, да се гарантира и в някаква степен стабилност.

Засега според нас тези мерки са задоволителни. Основно за подобрената мярка 60 на 40 става въпрос", посочи Мустафа Карадайъ.

От своя страна "Обединени патриоти" и "Воля' се заядоха със социалистите.

Искрен Веселинов заяви, че се изкушава да направи сравнение между български и испански социалисти, тъй като в началото на кризата лидера на испанските социалисти е заявил, че спира да има политически противници.

БСП поиска премиерът да спре да плаши хората, Борисов сравни парламента с театър

Бившият външен министър Кристиан Вигенин доста остро атакува Борисов и правителството – с директни думи как се криел от парламент...

Истината е, че в тази криза България се показа като една отговорна страна. Българското общество се показа като дисциплинарано. Няма причина да се опитваме да изкараме бялото черно и да се опитваме да се самонавиваме колко сме нещастни, самоунищожени и умиращи", заяви още Веселинов.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък коментира, че демокрацията е в опасност и причина за това са социалистите, които се опитват да превърнат парламента в зрелище.

"От името на "Воля" и от името на всички, които се разграничават от този жалък пасквил, се извинявам на гражданите, които станаха свидетели на случващото се парламента", каза той.

Днес, напомни Марешки, чухме жалки въпроси и такива отговори. Според него всички сме станали жертви на един нелеп и слаб сценарий, за да може един лидер да има 5 минути слава.

"Повече няма да участваме в такъв цирк. Разбирам кавалерството, разбирам партиен лидер да е жена. Уважихме я, но нека повече да не я уважаваме", каза лидерът на "Воля" от парламентарната трибуна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com