БСП се разграничи от тримата министри и областните управители

2788
БСП се разграничи от тримата министри и областните управители
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

БСП прие позиция за разграничаване от министрите Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев и назначените областни управители, като се счете, че не представляват БСП. Освен това левицата прие и становище, че действията президента Румен Радев са намеса на в партията. 

Това научи Actualno.com от свои сигурни източници. Решенията са били взети с 94 гласа за, 3 против и 4 въздържали се.

Гергана Алексова за уволнението си от НКЖИ: Явно съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС

"Моето подозрение е, че бях освободена, защото съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС". Това заяви бившият вече заместник-директор...

По-късно от партията разпространиха конкретната формулировка на декларацията: 

  1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.
  2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.
  3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.
  4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

Преди началото на заседанието един от членовете на НС на БСП Костадин Паскалев коментира, че няма никакво основание за наказване на лицата, които са взели участие в правителството, защото то е служебно, а не партийно. 

"Друг е въпросът, че мен лично ме е срам от поведението на ръководството по отношение на собствените ѝ кадри и по отношение на президента. Това не са критики, това са някакви истерични излияния, които нямат нищо общо със здравия политически разум. Това ще повлияе на изборния резултат".

Заседанието идва на фона на критиките от страна на лидера на партията Корнелия Нинова, която директно обвини Радев в реваншизъм.

Корнелия Нинова: Служебният кабинет на Радев възстановява стария модел ГЕРБ-ДПС

Служебният кабинет на президента Румен Радев възстановява модела ГЕРБ-ДПС. 6-месечните усилия на правителството ще бъдат унищожени от с...

"За отношенията с Радев - президентът постъпи на принципа "няма ненаказано добро", защото точно госпожа Нинова го направи президент", коментира Емил Георгиев, коалиционен партньор от "БСП за България".

Възстановеният на позицията си член на НС на БСП Калоян Паргов каза, че министрите участват в служебния кабинет в лично качество и са поканени като експерти. Посочи, че през годините е имало и други такива случаи:

"Като Костадин Паскалев в правителството на царя, поканен за вицепремиер и министър на регионалното развитие. Тогава БСП остана в опозиция, но Костадин Паскалев не беше изключен. Те са в лично качество и всяка партия би се гордяла, ако бъдат избрани нейни представители - това е оценка за техните качества Разбира се, партията не може да се ангажира с техните действия и да носи отговорност, защото уставът казва че трябва да има някаква санкция, както беше с Янаки Стоилов", коментира той.

За отношенията с президента Радев Паргов коментира:

Петков остро към кабинета: Защо в най-важния момент за България се връщаме две крачки назад?

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?" По този начин започна своя първи комента...

"С най-рейтинговия човек в държавата не бива да се караш и да влизаш в конфликти, защото той има достатъчно голяма членска маса и постави разделението промяна и статукво, т.е. да не настъпваме мотиката за пореден път и да се видим резултатите накрая. Относно наказанията - не подкрепяме такива мерки, това е тема, която руши доверието в партията. Има различни начини да покажем нещо по-различно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика