БСП, "Спаси София" и ДБ в схватка с ГЕРБ в СОС заради комисията по архитектура

2713
БСП, "Спаси София" и ДБ в схватка с ГЕРБ в СОС заради комисията по архитектура
Снимка: БГНЕС

Със скандал общинските съветници от групата на "БСП за България" напуснаха заседанието на Столични общински съвет. 

От управляващата партия ГЕРБ се опитаха да увеличат броя на членовете на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, в която до момента нямаха мнозинство. В тази комисия трябва да се разглеждат одобряване на подробни устройствени планове (ПУП), застрояване, зелени площи и др.

СОС гласува удължаване на икономическите мерки за бизнеса в София

Столичният общински съвет прие да бъдат удължени мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада вследствие на ковид кризата. Обл...

Промяната се налага, след като Волен Сидеров напусна Столичния общински съвет. На негово място беше избран арх. Румен Русев от "Атака".

"Няма да участваме в този фарс. Без нужното обсъждане от ГЕРБ се опитват тихомълком да превземат Комисията по архитектура", заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов.

Борис Бонев от "Спаси София" призова съветниците от опозицията да бойкотират Столичния общински съвет (СОС).

Според него това е била единствената комисия, в която опозицията е имала мнозинство и е била гарант, че криминални проекти за презастрояване на София няма да бъдат одобрявани. "Но от ГЕРБ превземат и тази последна комисия, погазвайки интересите на софиянци и основните принципи на демокрацията",  заяви Бонев. Според него обединението на опозицията в тази ключова комисия доведе до спирането на редица вредни за обществото и града проекти, зад които прозират очевидни лобистки интереси.

"Овладяването на комисията по архитектура го тълкувам като нищо по-малко от преврат и опит да се прокарат всички договорени лобистки проекти, за които вероятно са обещани тлъсти комисионни", каза Бонев.

Милка Христова: Изпълнението на капиталовата програма за 2020 г. е провал

Когато числата говорят, дори и адвокатите мълчат, каза заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Комисия...

"София не може да бъде управлявана еднолично като мафиотски клан! Ако не искаме любимия ни град съвсем да затъне в мрежата на лобизма в следващите години, на този агресивен ход на ГЕРБ трябва да отговорим с обединение и непримиримост. Очаквам отговорно поведение от всеки мой колега общински съветник от тези две партии", пише Борис Бонев.

Групата на "Демократична България" също напусна сесията на Столичния общински съвет. "При гласуването на последната точка от дневния ред коалицията на четирите партии вкара втори представител на "Атака" в Комисията по територията, архитектурата и жилищната политика. Това е единствената комисия, в която след първоначалното разпределение на местата в СОС те нямаха мнозинство" посочиха от ДБ.  

"Гражданите на София настояват корупцията и неефективните решения да си отидат. Да си отидат нефункциониращите проекти за милиони левове. Да се осигурят нормални социални услуги, като детска градина за всяко дете. Да бъде създадена нормална среда за живот. Вместо това получават окопаване и задушаване на гласа на демокрацията", се казва в декларацията на демократите.

"Ние, от "Демократична България", обещахме да не позволяваме и няма да отстъпим в ангажимента си да прекратим 12-годишното мафиотско управление на София. Няма да търпим и добре познатите силови опити да се преиначи вота на избирателите. Ще се борим с всички политически и законни средства да минимизираме щетите, които тази власт ще нанесе в оставащите им 2 години в рамките на този мандат. Змията хапе най-силно, когато знае, че краят е близо", пишат още от ДБ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика