Бюджетната комисия одобри придобиването на вторите F-16

1487
Бюджетната комисия одобри придобиването на вторите F-16
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С 13  гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се", депутатите от парламентарната бюджетна комисията одобриха придобиването на вторите 8 самолета F-16. Да защити проекта специално дойде военният министър Димитър Стоянов.

Конкретният инвестиционен разход е насочен към изпълнение на втория етап от проекта за придобиване на нов тип боен самолет за нуждите на въоръжените сили на България и необходимостта произтича и от констатирания значителен дефицит на боеспособности на изтребителната ни авиация, посочи министърът. "Вторият етап предвижда придобиване на 8 самолета, въоръжение "въздух-въздух" и "въздух – повърхност", средства за наземно оборудване и обучение на личния състав, необходими за експлоатация на 16 самолета F-16 Block 70 в България", уточни той.

Служебният кабинет одобри договора за новите F-16 още преди депутатите да са го гласували

Служебният кабинет прие решение за одобряване на проекта на международен договор за придобиване на втората партида от 8 самолета F-16C/...

За подготовка на документите и в отговор на изпратеното от Министерство на отбраната писмо-заявка за предоставяне на оферта за придобиване на допълнителни 8 броя F-16 Block 70, е получен отговор от правителството на САЩ на обща стойност 1 320 769 818 долара, съобщи Стоянов. Той уточни, че тази сума е прогнозна и е била разделена в три проекта за международни договори. "Първият е за придобиване на допълнителни 8 самолета F-16 Block 70, боеприпаси, наземно оборудване и обучение на личен състав и е на стойност 1 292 740 102 долара. Вторият е за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях поддръжка и оборудване на стойност 24 357 633 долара, а третият проект е за придобиване на многофункционална система за разпределяне на информация, съвместна тактическа радиосистема и свързани с нея поддръжка и оборудване на стойност 3 672 083 долара", посочи Стоянов.

Той докладва пред парламентарната комисия, че Министерство на отбраната и ВВС са провели срещи в различни формати с американски правителствени и военни структури и като резултат, през септември 2022 бил получен нов преработен проект на международен договор за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях поддръжка и оборудване на стойност 24 357 633 долара. Новият документ предвижда тези средства да бъдат покрити изцяло от американската страна, съобщи още министърът.

"При тези условия средствата, необходими за реализация на проекта за инвестиционен разход, ще са в размер на 1 296 412 185 долара без ДДС", каза той и добави, че за цялостната реализация на проекта ще са необходими други допълнителни разходи, за плащане на ДДС, мита и др. съпътстващи разходи, като размерът им ще стане ясен на по-късен етап.

Предвижда се проектът да се финансира от държавния бюджет и плащането да е разсрочено за 10 години.

Служебният кабинет с две важни решения за F-16

На заседанието на Министерски съвет днес - 20 октомври, бяха взети две важни решения за Министерството на отбраната. Едното е за създав...

На предлагания от правителството проект остро се противопостави Румен Гечев от БСП и определи договора за американските изтребители като "унизителен" и "безсрамен". Той припомни предупрежденията си при сключването на сделката за първите 8 изтребители – че този договор няма никакви гаранции и никакви отговорности на доставчика спрямо българската държава и за сравнение изтъкна, че при покупка на кафеварка има 12 месеца гаранция.

"Американската страна не носи никаква юридическа, социална, небесна и каквато и да било отговорност по самолета, всичките отговорности са на купувача, т.е. купуваме котка в чувал", заяви Гечев. 

"Сега – 3 ноември, 2022 няма летящо чудо F-16 Block 70", изтъкна още той. Според него, забавянето на първите 8 самолета не е заради ковид пандемията, а заради преместването на производството и съобщи, че е обявено поредно отлагане за 2023 г. "Цената, която сме платили 100% предварително, пише че е прогнозна цена", обърна внимание още Гечев. Той настоя българското правителство да поиска незабавно анекс към договора заради забавата.

Съгласие, че първият договор има доста пропуски изрази и Асен Василев от "Продължаваме промяната" и предложи корекции, така че ако доставките закъснеят с една година, плащанията да се отложат с една година. Да се включи и клауза - български производители да получат лиценз за производство на консумативите на самолетите - ракети и пр., за да може, ако се наложи, да си ги произведем ние, предложи още той.

Министърът на отбраната отбеляза, че преговорите са приключили на 31 юли и ако променим клаузи, това би означавало да тръгнем към нов проект на договор.

Със скандал депутатите одобриха на първо четене промените в договора за F-16

Народното събрание прие на първо четене промените в договора със САЩ за придобиването на първите 8 изтребителя F-16. "За" гласуваха 167...

Той подчерта, че реализацията на проекта ще осигури окомплектоване с въоръжение на една ескадрила и повишаване на способностите за охрана на въздушното пространство, повишаване способностите за провеждане на противовъздушни операции и повишаване приноса на България към алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика