Българи от Чикаго се обявиха против месеца на Македония в САЩ

7890
Българи от Чикаго се обявиха против месеца на Македония в САЩ
Снимка: Getty images

Активни българи от няколко наши организации в Чикаго излязоха с остра реакция срещу проекто-резолюцията в Конгреса, която ще провъзгласи септември т.г. за месец на македонската култура, език и наследство. Проблемът с тази проекто-резолюция, според тях е, че в нея са посочени много заслужили имигранти в САЩ като македонски граждани, а те всъщност са българи. Нашите сънародници отговарят на Конгреса и искат резолюцията да бъде отхвърлена.

Василен Васевски живее в Чикаго и е един от авторите на писмото до Конгреса, в което оспорват данните в проекторезолюцията за македонски месец в САЩ.

„Проблемът е, че в доказателственият материал, в един много дълъг списък от 2 страници, около 20 имена има изредени, от които повече от половината са декларирани като българи от Македония и това е стара имиграция, която е идвала след Илинденско-Преображенското въстание, след Балканските войни и ние имаме много доказателства, и в нашите книги, които тези хора са се декларирали като българи от Македония“, заяви Василен Васевски, член на МПО-Чикаго.

„Представят хора от географската област Македония, които са с явно българско самосъзнание, доказани българи, горди българи, които са правили нещо с идеята дори да прославят България“, обясни Масларски, член на МПО-Чикаго.

В проекторезолюцията на Конгреса е записано, че първите македонци дошли в САЩ още през 1492 година – когато тук акостира и Христофор Колумб. Там е посочено още, че според оценки на организацията "Обединена македонска диаспора" те наброяват около половин милион в САЩ.

Следва списък от около 15 имена на известни и успели хора, представени като македонски граждани, разказва кореспондентът на БТВ в САЩ Ясен Дараков.

„Едно от първите имена е на този човек д-р Петър Георгиев, който тук виждате на страниците на "Македонска трибуна" – органът на МПО, обявява в статия, че коренът му е български и че той е българин от географската област Македония“.

Македонистите подвеждат Конгреса на САЩ, за да обезсмислят вековния юбилей на българската патриотична емиграция

От няколко дни средствата за масова информация по света разпространяват текста на една проекторезолюция, внесена за одобрение в Конгрес...

В списъка са и братята Том и Джон Кираджиев, които според македонската проекторезолюция създали по "стара македонска рецепта, дадена от родителите му", Синсинати чили – обичана американска гозба, която през 2013 г. е определена за една от 20-те най-емблематични храни в САЩ от музея Смитсониън.

Но нито рецептата е македонска, нито родителите им. Това е интервю със сина на Том Кираджиев – Асен, известен в САЩ като Джо. За себе си той разказва, че е от България. 

И още едно име от македонската проекторезолюция – Стоян Христов, автор на книгата "Моята страна", която била любима на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт.

„В тая книга, в няколко страници, въпросния човек, мисля, че той е от Егейска Македония, заявява, че е българин. Неговите родители също са българи и той като българин е дошъл и регистриран в Америка“.

Конгресмени искат да има месец на Македония в САЩ

„Има следи за това, че най-ранното македонско присъствие на континенталната територия на САЩ е от около 1492 г.“ – та...

А защо ние не сме ги припознали, като нация, тези хора, тези успели българи в Съединените щати, защо не разказваме техните истории?

„Поради нехайство на държавата или незаинтересованост, не знам как да го поставим, но не са били в светлините на рампата, както се казва и заради това, и с тази резолюция, Македонската държава веднага се възползва от този случай, че ние не сме ги използвали да прославят България“, обясни Масларски.

„Ние отново, но този път с мирни средства, трябва да защитим паметта на всички тези герои, които виждаме тук“.

„И най-вече да не позволяваме хората, които лобират за фалшивата Македония, за фалшивата история, които са финансирани щедро със средства, не знам дали е със средства от Белград или Скопие, с милиони са финансирани щедро, да лобират и да работят против истината, против историческата истина, против Българската държава, българското самосъзнание на тези хора и да мачкат всичко, което ще срине тяхната фалшива пирамида“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика