България е получила гаранции по отношение на езика и малцинството в Украйна

20071
България е получила гаранции по отношение на езика и малцинството в Украйна
Снимка: БГНЕС

България реагира бързо и адекватно на случващото се в Украйна. Получихме гаранциите и по отношение на езика, и по отношение на защитата и ангажирането на малцинствата. Няма нищо лошо в това България да подпомогне стабилизацията – икономическа и политическа, на една съседна страна. Това каза външният министър Кристиан Вигенин, който тази седмица беше на двудневно работно посещение в Украйна.

Следващата сряда Кристиан Вигенин ще информира членовете на Комисията по външна политика на Народното събрание за резултатите от визитата си. „Това беше мое предложение - да участвам в заседание на Комисията, да обсъдим ситуацията в Украйна, моето посещение и стъпките от тук нататък”, посочи той, цитиран от БНР.

Заради конфликта в Украйна зърното поскъпва

Заради кризата в Украйна цените на зърното се повишават, но все още няма рязко поскъпване. Това съобщиха от Софийската стокова борса. ...

„Ще ги информирам за резултатите от моето посещение, преди всичко за ангажиментите към българското малцинство в Украйна, но и за цялостната ситуация в страната, мерките, които възнамерява да предприеме украинското правителство във вътрешнополитически аспект, както и мерките, които да свалят напрежението между Русия и Украйна”, допълни външният министър.

Той обърна внимание, че настоящото правителство в Украйна е избрано с голямо мнозинство от законно и демократично избран през 2012 г. парламент, а предишното беше подало оставка още преди събитията. Властови вакуум от тази гледна точка в Украйна няма. Ако искаме да постигаме резултати, включително по отношение на езика, на защитата на българското малцинство, трябва да говорим с някого, а този някой в момента в Украйна е това правителство, заяви той.

Според Кристиан Вигенин картината, която е видял на място в Киев и Одеса, малко се различава от драматизма, който се представя от някои медии. „Вътрешната ситуацията върви към успокояване. Заплахата за евентуални военни действия от страна на Русия като че ли е изиграла по-скоро обединяващ ефект за украинското общество”, коментира той. По думите му, следващите стъпки, които бяха очертани във вътрешнополитически аспект, ще доведат до допълнително стабилизиране – президентски избори през май, а след това и парламентарни.

Що се отнася до отношенията Русия – Украйна, министър Вигенин смята, че заплахата от военни действия трябва категорично да бъде оттеглена. „Не вярвам, че в днешно време в Европа две европейски, славянски, християнски страни биха могли да стигнат до военни действия помежду си. Вярвам, че разумът ще надделее”, подчерта той. Според него, на първо място, трябва да се установи нормален диалог, защото докато Русия не разговаря с украинските власти, много трудно могат да бъдат постигнати целите, които се поставят – защита на руския език и малцинство и т.н.

Яценюк: Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Крим, ние искаме мирно решение

Благодарни сме на всички европейски партньори на Украйна за опитите да стабилизират обстановката в страната. Защото военната криза в Ук...

ЕС също би могъл да бъде сигурен гарант, че правата на всички в Украйна ще бъдат спазвани, каза още външният министър, като допълни, че мисията на ОССЕ, която още от вчера започна работа, също ще покаже на място доколко реално има заплаха за руското малцинство в Украйна. „Такива сигнали от българите в Одеския район не видяхме. Там е спокойно. Българите не са притеснени, но се радват, че България е проявила внимание и в тези трудни дни българският външен министър е бил там, за да ги окуражи”, каза Кристиан Вигенин.

По думите му, на този етап няма предпоставки за бежанска вълна към България. „Не вярвам да се стигне до военни действия, които да я предизвикат”, коментира той, като допълни, че дори да се случи масово преселване на българи от Украйна, държавата има готовността да посрещне такова предизвикателство.

По отношение на евентуалното налагане от страна на ЕС на санкции на Русия, министър Вигенин заяви, че България има адекватна, балансирана позиция, която се възприема и от партньорите, и от украинските власти, и от българите в Украйна. Той изрази увереността си, че на днешната си среща държавните и правителствените ръководите на страните-членки ще намерят подходящия отговор на руските действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com