България и ОАЕ ще подпишат договор за сътрудничество

1383
България и ОАЕ ще подпишат договор за сътрудничество
Снимка: Правителствена пресслужба

С престолонаследника на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Н. В. шейх Мохамед Бин Зайед Ал-Нахаян, заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ и престолонаследник на емирство Абу Даби, предаде агенция „Фокус“.

„Темата, която сложихме на вниманието на ЕС за присъединяването на Западните Балкани, е намерила доста силен отзвук и в този регион. Сами видяхте вниманието и очакването, което имаше нашето посещение тук. На практика нашето желание за мир и проспериращи Балкани, нашата етническа толерантност, се ценят изключително високо в този регион“, каза премиерът.

Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с прес...

Бойко Борисов уточни, че с престолонаследника са се разбрали да работят активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. „На първо място веднага това, което се разбрахме, да започне да се прави. Дори като име – мост между България и Обединените Арабски емирства в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно и в момента се работи по тази тема точно как да изглежда. В този стратегически договор за партньорство освен образованието, да бъде стратегическата прехрана и диверсификацията на самата тяхна икономика в тази сфера и то не само за България, по принцип за Балканите. С някои от държавите досега са подписани споразумения, но мисля, че като цяло именно в контекста на тези обединени Балкани могат да се направят доста неща в сферата на селското стопанство и животновъдството. И то в завършен цикъл“, заяви още Борисов.

„Следващото е сферата на сигурността. Знаете, че и Обединените арабски емирства участват в Афганистан, България също не си изтегли силите. Борбата с тероризма, борбата за истинската религия, която не проповядва радикален ислям, камо ли терористични актове. Този бич, който връхлетя и Европа, в частност България преди няколко години - да направим една много добра координация между службите и правозащитните ни органи“, допълни премиерът.

На въпрос дали е реализирал покана към президента и престолонаследника на Обединени Арабски емирства и кога очаква да посетят България, премиерът заяви: „В момента имат голямо желание. Това му казах - хубаво посрещате, и ние хубаво посрещаме - но има смисъл, ако има какво да подпишем“, допълни още Борисов.

Борисов: В интерес на България и ОАЕ е ефективното партньорство в сигурността

В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика