България потвърди решимостта си за членство в ОИСР

4448
България потвърди решимостта си за членство в ОИСР
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пред генералния секретар на ОИСР Матиас Корман. Разговорът, в който участваха и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев, се проведе в Париж в рамките на втората част на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, съобщи пресслужбата на МС.

България напълно споделя ценностите и принципите, върху които е основана глобалната общност на ОИСР и има готовност да участва активно в процеса на постигането на решения по важни теми в глобалния дневен ред, допринасяйки за утвърждаването на принципите и целите на организацията в регионален и международен план, заяви министър Стоев.

Светлан Стоев: Страната ни вече е предприела стъпки за адаптиране към изкуствения интелект

България има амбицията да работи във все по-тясно взаимодействие с Организацията за икономическо сътрудничество по всички теми, свързан...

Матиас Корман поздрави България за отчетливия напредък, постигнат в подготовката за присъединяване към ОИСР, и насърчи страната ни да продължи да предприема активни стъпки за все по-пълно прилагане на всички стандарти на ОИСР.

Във встъпителните си думи при откриването на форума държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в качеството си на председател на тазгодишната среща подчерта подкрепата на САЩ за укрепването на ОИСР, основана на ценностите на демокрацията, отворената пазарна икономика, правовата държава и правата на човека. По думите му организацията има ключова роля за справяне със съвременните предизвикателства - икономическото въстановяване след пандемията, климатичните промени, цифровата трансформация, предоляване на неравенствата. Всяка държава, споделящя ценностите на ОИСР и ангажирана с прилагането на нейните принципи и стандарти, която иска да се присъедини към организацията, трябва да може да извърви пътя към членство, заяви Блинкен.

Присъединяването на България към ОИСР ще даде възможност за още по-активно и видимо участие на страната ни в глобалния икономически диалог. Решимостта на България за осъществяване на мисията на организацията за устойчиво и приобщаващо икономическо развитие и адресиране на новите предизвикателства бе изтъкната и в специалното изявление на министъра на външните работи, депозирано на срещата в Париж. В изявлението се подчертава също оставащият силен политически ангажимент на страната ни да се присъедини към ОИСР в скоро време.

Министерската среща на Съвета на ОИСР продължава на 6 октомври 2021 г., когато заместник министър-председателят Атанас Пеканов и министърът на финансите ще вземат участие в специализирани дискусии по въпросите на международното данъчно облагане, търговията, прехода към нулеви емисии, дигитализация и изграждане на приобщаващо бъдеще.

Стоев: ООН е глобален морален лидер

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди твърдата подкрепа на България към ООН като израз на мултилатерализма и като глобал...

България заявява официално желанието си за членство в ОИСР през 2007 г., като последователно потвърждава своето намерение през годините. Освен България кандидати за членство са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния, Хърватия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика