България ще обучава Китай как да работи в ЕС

6941
България ще обучава Китай как да работи в ЕС
Снимка: БГНЕС

България ще създаде общ център за обучение и образование на китайския бизнес как се работи в ЕС и какви са европейските правила. Това обявиха премиерът на България Бойко Борисов и министър-председателят на Народна Република Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде БГНЕС.

Този център ще помага навлизането на китайски фирми, участието им в търгове и процедури в ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки, обясни българският министър-председател.

Борисов: Китай се ангажира, че ще ни помогне да изведем успешно проекта "Белене"

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край. Това каза министър-пред...

Китайският премиер каза, че държавата им има готовност да финансира изграждането на този център за глобално сътрудничество, който ще привлече повече китайци да инвестират в страните от Централна и Източна Европа.

„Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център. Също така ще помолим наши учени и експерти да участват в такъв център. Приветстваме участието на експерти от 16-те държави. С участието на всички нашето сътрудничество ще се основава на внимателен анализ, на научни изследвания“, обясни Ли Къцян.

Той обяви още, че ще бъдат намалени и митата за внос на китайския пазар и, че светът се нуждае от приобщаващо развитие, което е невъзможно само ако то не изключва другите страни.

„Отварянето на пазара е съществено за развитието на Китай и затова ние ще продължим с развитието в тази посока, ще се постараем да променим функцията на правителството, за да отговаря по-добре на пазарните условия. Трябва да се придържаме към правилата на пазара, за подобряване на взаимоотношенията на двете страни. По всякакъв начин ще помагаме за възползването от възможностите и условията за растеж, които имаме.

Христо Иванов призова Бойко Борисов да се срещне с Николай Колев-Босия

Призовавам Бойко Борисов да се срещне с Босия. Това заяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на политическото обединение "Демокр...

Насърчаваме по всякакъв начин глобалната свободна търговия, за да има устойчива търговия и растеж, които ще помагат за по-благодатно развитие на нашето сътрудничество. Вярвам, че сътрудничеството ни ще бъде пример за мотивация за развитието в ЕС и подобряването и развитието на взаимоотношенията между Китай и ЕС, което ще подпомогне за допълнителното развитие и в глобален мащаб“, заяви още китайският премиер. 

От своя страна Борисов каза, че България високо цени отношенията си с Китайската народна република. По думите му отношенията между България и Китай се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати.

„Такива биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линиите Русе-Варна – проекти, залегнали в платформата за свързаност на ЕС и Китай. Имаме надежди и очаквания за позитивно развитие по тези и други български проекти, които имат значение и за регионалната свързаност като коридорите 8, 4, 10 и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия и Чехия. Имаме големи възможности в това отношение“, каза Борисов.

По думите му през вчерашния ден в рамките на посещението на китайския премиери Ли Къцян в страната ни са били подписани 15 споразумения, които говорят за издигането на сътрудничеството между България и Китай на ново, по-високо равнище. Добави още, че форумът „16+1“ излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество и търсене на общи подходи и решения, които във все по-голяма степен са в унисон с изискванията на ЕС – отговорност, прозрачност, взаимна изгода и се превръща във важен положителен елемент в отношенията Европа-Китай и ЕС-Китай.

Европейската кариера на Борисов

Нещо интересно: В Сараево премиерът Бойко Борисов бе награден с приза “Европейска личност на годината” - престижно отличие,...

Борисов подчерта, че само когато Балканите са обединени могат да бъдат достатъчно силни. Призова за сътрудничество по общи икономически, дигитални, енергийни и инфраструктурни проекти, за да може да се вдигне вътрешния си БВП, а с това да увеличим доходите на хората и с това да станем конкурентноспособни на другите държави. Борисов подчерта, че за съжаление исторически сме доста назад заради войните, които сме водили, но според него сега е моментът всички да се обединим и да работим за развитието на страните от Източна и Централна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключва част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика