България трябва да покаже какво иска от ЕС сега, смята Ивайло Калфин

14953
България трябва да покаже какво иска от ЕС сега, смята Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Факт е, че доверието на българите към ЕС пада, но и България трябва да има ясна позиция по европейските теми като член на Съюза. Сега е моментът България да е наясно какво иска от ЕК и да го покаже, смята лидерът на европейската листа на АБВ Ивайло Калфин.

„В момента има не само разговори, има действие по формиране на институции в еврозоната, включително комисия, парламент, бюджет и т.н. и концентрация във взимането на по-силните решения в рамките на единната валута. Този процес ще отнеме години, в него няма безспорни неща, има много въпроси, които предстоят на обсъждане. Сега е моментът България да знае какво иска и да участва в тези дискусии. Иначе рискуваме наистина да изпаднем в периферията, а там не знам какво - руско, турско или каквото друго влияние ще има, но така или иначе на Балканите, в един геостратегически регион очевидно ще има различни интереси”, заяви евродепутатът, цитиран от Агенция "Фокус".

ЕС трябва да се раздели с митовете за бюджета си, смята Калфин

ЕС трябва да демитологизира бюджета си. Оттам трябва да започне търсенето на промяната във финансирането на Съюза. За това настоя Ивайл...

Калфин добави, че ако подкрепата на хората, които са били „за” България да бъде част от Европейския съюз преди, еа била 70%, то сега около 48% от българите са на това мнение и по това се вижда, че има проблем с обществената подкрепа. Според Ивайло Калфин няма пряко следствие от доклада, който предлага да бъдат спрени евросредствата за България, но който подценява текста ще направи огромна грешка. „Държавата ни трябва да предприеме много ясни мерки, свързани с прозрачността, тъй като тя е най-важна. Всички поръчки трябва да влязат в интернет от първата до последната процедура. Трябва да има и публичен регистър кои са фирмите изпълнители, както и кои са бенефициентите. Необходим е и публичен регистър на медиите, които получават средства от европейски програми и проекти”, добави Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика