Български организации от Македония искат от Борисов да въведе ред в ДАБЧ

27656
Български организации от Македония искат от Борисов да въведе ред в ДАБЧ
Снимка: БГНЕС

С един замах Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е отнела правата и на двете организации на българи от чужбина (БКК-Скопие и КИЦ-Босилеград), които от юли миналата година са подпомагали агенцията при удостоверяване на българския произход на кандидати за българско гражданство (Заповед №13 от 12.02.2015 година). В резултат на това, в регистъра на ДАБЧ на организациите на българи (по смисъла на Закона за българите, живеещи извън Република България) понастоящем гордо се мъдрят нула организации, възмущават се от Българския културен клуб в Скопие (БККС).

През миналата година тогавашното ръководство на ДАБЧ се обръща към организации на българи в чужбина с молба за съдействие при издаването на удостоверения за български произход на граждани на съответните страни, които кандидатстват за българско гражданство. Одобрени за сътрудничество с ДАБЧ са Българският културен клуб – Скопие (БККС) и Културно-информационният център (КИЦ) на българското национална малцинство – Босилеград, които са вписани в регистъра на организациите на българи, живеещи извън Република България със заповеди на председателя на ДАБЧ.

Македонски студенти окупираха Скопския университет

Студенти окупираха сградата на университета в Скопие, предаде Радио свободна Европа в програмата за Македония. Причина за окупацията е...

Съгласувано и под ръководството на ДАБЧ, двете организации започват да издават удостоверения на българи по произход, но не след дълго става ясно, че голяма част от молбите и преписките, окомплектовани с такива удостоверения, са блокирани и остават без движение. От БККС твърдят, че това става без никаква причина или обяснение.

На 14 ноември миналата година, и. д. председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров праща писмо до БККС и КИЦ, в което е написано, че "БККС, без да е призната за организация на българи, живеещи извън Република България, за поддържане на връзка с тях, е вписана в Регистъра на организации на българи, живеещи извън Република България, воден от ДАБЧ със Заповед №30 от 04.07.2014г. на и.д. председател на ДАБЧ". Излиза, че някой ни е вписал, без да имаме право на това, казват от БККС.

В следващия параграф, обаче, става ясно, че действителната причина е нов правилник, изготвен от ДАБЧ и влязъл в сила на 16 септември на 2014 година, за което нито някой е уведомил българските организации, нито е търсил мнението им.

Македонските българи от БККС възразяват категорично срещу въпросното уведомление и последвалата Заповед на ДАБЧ № 13 от 12.02.2015 г. по следните причини:

1. Назидателно-ултимативният тон на документа е крайно неприемлив за кореспонденция между българска държавна институция и чуждестранни неправителствени организации на българи, регистрирани извън територията на Република България по законодателството на чужди държави. Попаднали в ръцете на недоброжелатели или на властите в съответните държави, такива "инструкции от София" със сигурност биха предизвикали международни скандали и демонизирането на българите като "чужди агенти" пред обществеността на държавите, където живеят.

И в Македония - ''червеи''

Хиляди са били на прицела на македонските служби за сигурност по нареждане на премиера Груевски - това твърди опозиционният лидер Зора...

2. Уведомлението съдържа ултимативно изискване за промяна в Устава на организациите, както и за изпращане на годишни доклади в ДАБЧ. Такива условия спрямо чуждестранни юридически лица са също тотално неприемливи. "Не получаваме никаква материална помощ от ДАБЧ за да им пишем отчети! Всеки опит за промяна в Устава ни (включително въвеждането на отречения принцип за етнически чисто членство, за което се настоява) може да даде повод за прекратяване на легалното съществуване на БККС – отдавнашна мечта на местните българомразци", заявява с тревога председателят на БККС Лазар Младенов.

3. Съгласно основен принцип на правото, споменатият нов правилник не може да има ретроактивно действие и да се прилага за вписвания, извършени далеч преди датата на приемането му. Напълно алогично е, при всяка възможна промяна на правилника, организациите на българите да губят вече придобития си статут, след което да се кандидатират повторно за да бъдат вписвани в регистъра отново и отново.

4. Дефиницията на "българин по произход" засега не е разработена добре,поради което в процедурата за установяване на български произход има редица неясноти и двусмислия. ДАБЧ би трябвало да се фокусира върху разрешаването на този проблем, вместо да прехвърля отговорности (и дори да вменява вини) на доброволни неправителствени организации.

Имайки предвид всичко това, БККС се е обърнал към министър-председателя Бойко Борисов с апел за отстраняване на допуснатите нередности и за решително подобряване на взаимодействието с българските общности в чужбина, междуведомствената координация и реда за получаване на българско гражданство по произход.

Припомняме, че ДАБЧ проведе конкурс за избор на нов председател. Все още обаче не е ясно кой е победителят.

БГНЕС: Каракачанов слага свой човек начело на ДАБЧ заради "паспортната мафия"

Има ли предварителна уговорка и натиск върху Бойко Борисов кой да застане начело на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com