Давутоглу идва на посещение в България

4691
Давутоглу идва на посещение в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу идва на посещение в България днес, два дни преди срещата на Европейския съюз на върха. Давутоглу ще разговаря със своя български домакин Бойко Борисов, с когото ще обсъдят двустранните отношения, сътрудничеството по отношение на мерките за овладяване на миграционния натиск, както и други теми от взаимен интерес. В рамките на визитата е предвидена среща с президента Росен Плевнелиев. След България, турският премиер ще посети и Брюксел, уточнява БГНЕС.

Професор Ахмет Давутоглу стана за втори път министър-председател на Турция на 24 ноември тази година. Това е същата дата, на която турските ВВС свалиха руски фронтови бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Инцидентът, отговорността за който пое самият Давутоглу, стана началото на най-дълбоката политическа криза в отношенията Русия-Турция. Той доведе до налагането на едностранни санкции от страна на Москва за вноса на турски плодове и зеленчуци, засегна строителния бизнес и пътуванията на руснаци с цел почивка в Турция. На 3 декември стана ясно, че е прекратен и проектът за газопровод „Турски поток“, който трябваше да съединява Русия и Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и България.

МВР забрани протеста на "Атака" срещу Давутоглу

Полицейската диктатура в България стигна дотам, че забранява протести пред МС. ПП "Атака" заяви още преди седмица по каналния ред в Сто...

Преди да поеме поста премиер през 2014 г. Давутоглу беше външен министър и идеолог на турската външна политика, провеждана от премиера и след това президент Реджеп Тайип Ердоган. В основата на тази политика стои концепцията за нулиране на проблемите със съседните страни. Въпреки първоначалните успехи тази политика получи тежък удар от сирийския президент Башар Асад, който публично унижи Ердоган и Давутоглу, отказвайки да приеме тяхната роля на посредници в сирийския конфликт и съветите им като „по-старши брат“. Оттогава Анкара провежда твърда политика спрямо светските власти в Сирия, настоявайки, че решение на сирийската криза може да има само след оттеглянето на Асад.

Сирийската криза не само е източник на дипломатически неуспехи за Анкара, но и постоянен проблем с увеличаващия се брой мигранти. В страната има над 2 милиона сирийци, потърсили убежище от кървавия конфликт, който започна през средата на март 2011 г. От началото на тази година през Турция към егейските острови на Гърция се насочиха стотици хиляди мигранти, които след това с помощта на властите в Атина бяха пренасочвани към Европейския съюз. Последният е изправен пред най-тежката си криза от своето създаване, на изпитание е подложено съществуването на Шенгенската зона за свободно пътуване – един от фундаментите на Евросъюза.

В опит да овладее кризата с мигрантите на 29 ноември се състоя стратегически важна среща в Брюксел между страните-членки на ЕС и премиера Давутоглу. Той окачестви нейните резултати като „ново начало“ и „исторически ден“. Анкара получи 3 милиарда евро за справяне с бежанците. Европейските лидери също така решиха поетапно да отменят визите за турски граждани от октомври 2016 г. А също така да се възобновят преговорите за членство на Турция в общността, за което тя кандидатства още от средата на миналия век, но до момента е приключила само една глава в преговорния процес. Въпреки това членството на Турция в преимуществено християнския блок не се възприема еднозначно. Неотдавна лидерът на френската консервативна десница и бивш президент Никола Саркози категорично отхвърли подобна възможност. Той отсече, че Турция е част от Азия, а не от Европа.

Това не е първата визита на Давутоглу в България. Още през 2010 г. той дойде на посещение у нас в качеството си на външен министър. На 14 октомври тази година в Истанбул се състоя среща между премиерите Борисов и Давутоглу. В края на ноември най-накрая в страната ни бе издаден и фундаменталният труд на учения, който е определян от ВМРО и "Атака" като неоосманист - „Стратегически дълбочина“.

"Атака" и ВМРО на протест срещу посещението на Давутоглу

Партия „Атака" организира протест срещу посещението на турския министър-председател Ахмет Давутоглу в България. Протестът ще се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика