ДБ също иска управленска програма, ПП и ИТН се задоволяват с коалиционното споразумение

2068
ДБ също иска управленска програма,  ПП и ИТН се задоволяват с коалиционното споразумение
Снимка: БГНЕС

Бъдещата управленската програма на кабинета стана обект на коментари в Народното събрание. Повод за това бе телевизионното участие на заместник-председателя на Народното събрание и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин в БНТ и по-конкретно думите му за необходимостта по-скоро да има управленска програма. 

"Продължаваме промяната" счита, че коалиционното споразумение може да се разглежда като управленска програма

"Нямах възможност да чуя интервюто на г-н Вигенин, но мога да кажа следното: ние имаме коалиционно споразумение, партиите от управляващата коалиция са подписали коалиционно споразумение, към което се придържаме. В него ясно са дефинирани приоритетите както краткосрочно, така средносрочни, така и дългосрочни. От една гледна точка не мога да се съглася с думите на г-н Вигенин", коментира Петър Куленски от "Продължаваме промяната". Според него, доколкото коалиционното споразумение може да бъде взето за такава програма, не пречи. "От друга гледна точка проблемът е вдигнат на ниво лидери", коментира  Куленски. Той отчете, че през тези 6 месеца са ни връхлетели поредица от кризи, които не са били налице при съставянето на коалиционното споразумение. Куленски направи и оценка на комуникацията между партиите в коалицията. Според него на ниво парламентарни групи и на ниво комисии, в които участва, комуникацията тече задоволително.

Христо Иванов: Необходима е правителствена програма или друг документ, който да даде усещане какъв е фокусът

"Правителството има нужда от ясни, систематизирани приоритети за нещата, които смята да бъдат негов фокус", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той  коментира, че трябва да се подобри ефективността от гледна точка на законодателна работа и вътрешна комуникация. "Тази ефективност очевидно не е добра", каза Иванов. Той напомни, че от "Демократична България" са призовали за управленска програма и да има сериозен разговор за нея. По думите му е важно как войната в Украйна ще бъде отразена в правителствената програма. Той отчете, че коалиционното споразумение е общо и има хоризонт, но голяма част от мерките се нуждаят от анализ. "Самото коалиционно споразумение не се състои само от неща, които са готови да бъдат изпълнени, а от неща, които тепърва сме маркирали като теми за обсъждане помежду ни", допълни още Христо Иванов. Стана ясно, че този въпрос е обсъждан на лидерско ниво и се очаква да се започне работа по такъв документ. Според него този начин на работа е хаотичен. 

ИТН счита, че коалиционното споразумение трябва да се изпълнява

От "Има такъв народ" коментар направи Станислав Балабанов, като каза, че всеки може да говори, каквото реши.  "Това, което говорим и сме се събрали като управляваща коалиция, е коалиционното споразумение. То е фундаментът на тази коалиция, програмата на тази коалиция. Напоследък това коалиционно споразумение като че ли остава на заден план поради "черните лебеди" (бел. ред термин, въведен от Насим Талеб, който се отнася за неочаквано събитие, което трудно може да бъде предвидено, но да има сериозни последици), които така или иначе ни застигат: кризите в държавата, войната в Украйна и т.н. и различните търкания на база идеите и мненията на всеки един в тази коалиция. Логиката е това коалиционно споразумение да се изпълнява", каза Балабанов.

Той отговори на въпрос дали в коалицията е обсъждана управленската програма, като заяви, че коалиционните съвети напоследък са свързани с теми, които ни застигат и които имат нужда от бързо разрешаване. По думите му такава тема е тази за Северна Македония.  "Утре ще има коалиционен съвет на тази тема. На този съвет ще идем с ясната позиция, просто ще изслушаме за какво въобще ни събират при положение, че тази позиция е ясна", каза още депутатът от ИТН. Стана ясно, че коалиционният съвет ще е от 19.00 ч. утре. Той отчете, че напоследък публичното говорене от страна на премиера е твърдо отстояване на националния интерес. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика