Демерджиев: Въоръжаваме граничните служители с дълго оръжие

6614
Демерджиев: Въоръжаваме граничните служители с дълго оръжие
Снимка: БГНЕС

Патрулите по границата ще бъдат въоръжени с дълго оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той определи убийството на полицая на границата с Турция като безпрецедентно и обяви, че ще се вземат нови мерки за безопасността на хората, които охраняват границата.

"В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. Дотук сме се опитвали нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата. Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък, те няма да са насочени към нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, които се опитва да премине нелегално границата", категоричен бе Демерджиев.

Демерджиев обясни, че би било трудно на граничните служители да работят с бронежилетки. "В този случай изстрелът е бил в главата на служителя, така че бронежилетка няма да помогне", каза той. По думите му видеонаблюдението в района не е било от помощ през нощта, защото по това време на денонощието камерите хващат само силуети.

Той допълни, че подобен случай не е имало от много-много години насам и не може да се търсят грешки в ръководството на Гранична полиция.

"Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не може да говорим за кадрови промени", каза още Демерджиев.

Военният министър: Убийството на граничния полицаи е криминален случай, свързан с каналджии

Лично мнението на служебния военен министър Димитър Стоянов убийството на граничния полицаи край Елхово е криминален случай, свързан с ...

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че тежкият инцидент е станал в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент. „Граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебния автомобил полицаят насочва фенера към оградата. Последвал е веднага изстрел от територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Колегата от МО успява да се прикрие зад автомобила. По него започва стрелба. Той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", каза още Тодоров.

Българските власти са осъществили веднага контакт с турските си колеги, които уверили, че ще предпиремат всички мерки групата да бъде заловена и отговорните за убийството да бъдат изправени пред закона.

Припомняме, че граничен полицай беше прострелян и почина край Елхово тази нощ. Стрелбата между неизвестни извършители и пограничен патрул е станала в гориста местност.

ОЩЕ: Полицай загина при престрелка край Елхово

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика