Депутати от БСП питат има ли контролирано изтичане на информация от ДАНС

17771
Депутати от БСП питат има ли контролирано изтичане на информация от ДАНС
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП Георги Кадиев и Георги Свиленски питат има ли контролирано изтичане на информация от ДАНС с умишлено спестяване на някои факти. Въпросът им е по повод информация, която се появи в общественото пространство преди няколко дни за подслушване на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Информацията с факсимилета от документи беше публикувана от сайта faktor.bg. От нея става ясно, че известни бизнесмени, банкери, магистрати, политици и ръководни фактори в държавни институции са оперативно интересни и са обект на подслушване. В разработката се появиха имената и на Георги Кадиев и Георги Свиленски. По този повод депутатите от Коалиция за България настояват да получат отговор от шефа на ДАНС Владимир Писанчев дали е достоверна информацията в справката за проследяване и подслушване на общинския съветник от СОС Орлин Алексиев, публикувана във въпросния сайт.

"Ако е достоверна, настояваме господин Писанчев да отговори как е изтекла поверителна справка и не е ли това контролирано изтичане на информация от ДАНС с цел публична атака срещу определени политици и общественици, пише в питането на Кадиев и Свиленски, което е адресирано до председателя на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения към 42-ото НС Димитър Дъбов. - В тази връзка, възможно ли е определени лица умишлено да са скрити от обхвата на обявяване и цитиране в справката, сред които например бившият премиер Бойко Борисов? Кой е разпоредил проследяване и подслушване на споменатите в справката лица, има ли разрешение от съдия и разпореждане на прокурор или ДАНС се е върнал към лошата практика на предното правителство на нерегламентирано масирано подслушване на политици и общественици? Прилагани ли са в разрез с чл. 132 (1) от ПОДНС спрямо нас действия, по смисъла на ЗСРС и ЗЕС от ДАНС, за периода от избирането ни за народни представители до днешна дата? Прилагани ли са спрямо членове на семействата ни, по смисъла на ЗСРС и ЗЕС от ДАНС, за периода от избирането ни за народен представител до днешна дата, с цел контролиране на извършваната от нас дейност като народни представители?".

Кадиев: БСП да се поинтересува от хората, не само от себе си

БСП трябва да насочи вниманието си към хората и предстоящите избори, а не да се занимава със себе си, заяви депутатът от левицата Георг...

Кадиев и Свиленски настояват на всички тези въпроси да бъде даден бърз и официален отговор от Владимир Писанчев. Те искат от Димитър Дъбов да предизвика изслушване на шефа на ДАНС, на което той да отговори на питанията им и да внесе яснота по случая с изтеклата оперативна информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика