Симеонов заплаши Борисов, че идва краят на коалицията - заради партийните субсидии

7047
Симеонов заплаши Борисов, че идва краят на коалицията - заради партийните субсидии
Снимка: БГНЕС

Цялата тази тема започна с един ненормален начин на правене на политика – политика на емоция, политика на инат. Това предложение не е обсъждано по никакъв начин, в никакъв формат. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира очертаващата се промяна за партийните субсидии.

По думите на Симеонов, има съгласие между ВМРО и НФСБ да не се гласува на второ четене предложението от 1 лев субсидия на глас, но за сметка на безгранични дарения, включително от фирми с държавно участие. Двете партии искат минимум отлагане на това, а Симеонов обвини Борисов, че е нарушил коалиционното споразумение с "Обединени патриоти" и е влязъл в коалиция с ДПС. "Не мога да приема такива извинения", заяви Симеонов, който поиска спешен коалиционен съвет и заяви, че НФСБ и ВМРО са поставили в писмен вид темата за денонсиране на коалиционното споразумение т.е. разпад на управляващата коалиция. "Искаме обяснение за всички тези хаотични действия от премиера и партията, която той представлява", каза Симеонов.

Борисов: С ЕНП поддържаме Вебер, Цветанов ми беше семейството

"Решението на ЕНП е да поддържаме Вебер. След това какво ще се случи, ще видим." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в отг...

"За каква стабилност става въпрос при предложение, което ликвидира всички малки партии", продължи Симеонов. Той обяви и, че по принцип трябва да има намаление на партийната субсидия, а не да бъде ликвидирана. "Може да се самоиздържа само голямата партия, която управлява държавата, на която всички фирми преди избори дават пари, защото иначе ще им се случи нещо много неприятно", сигурен е Симеонов. И продължи - кой кого управлява, Бойко Борисов - "Джи Пи Груп" или обратното, примерно? Корнелия Нинова - "Трейс", или обратното? Според Симеонов в България политиците диктуват на фирмите какво да правят, като напомни историческата реплика на Ахмед Доган, че той разпределя порциите.

"Подмазване на простолюдието – ето това е популизмът. Само че това е обидно за всички интелигентни хора в държавата", каза още Симеонов по адрес на начина на водене на политика на Борисов.

Симеонов посочи, че е работа на опозицията да прави предложения, включително популистки и неизпълними, но хората във властта носят много по-голяма отговорност. "Такова предложение ликвидира тотално многопартийната демокрация", каза пред БНТ бившият вицепремиер. И добави, че това е най-добрата система, измислена на планетата – ако някой имал по-добро предложение, да заповяда да го каже. "След като повече от 50% от българите не гласуват, не могат да очакват качество в политическата система", категоричен е Симеонов.

Според Валери Симеонов, американският модел в България ще е афганистански, а американският модел всъщност е налагане на двупартийна система. "Ако българският народ иска този модел, нека го подкрепи", добави той и посочи, че има смесени модели на политическо финансиране в Европа, които са по-добри.

Радан Кънев: Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет

"Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет", това заяви в интервю за bTV избраният за евродепутат Р...

Още вчера, 20 юни, НФСБ излезе със следната официална позиция: "Не е ясно кой управлява България? Каква е волята на избирателя и тя спазена ли е? Има ли смисъл от коалиционно споразумение? Има ли смисъл от поемане на отговорността за участие в управлението, защото такава отговорност и негативи всеки един от участниците поема? Кой е коалиционният партньор на ГЕРБ? Днес сме ние, но утре – не се знае. Явно има преориентация на голямата партия към нов коалиционен партньор. По тази причина днес категорично сме поставили въпроса за отлагане на тази точка и поставяне на обсъждането й на Коалиционен съвет. Надяваме се нашите коректни призиви да бъдат чути и въпросът за субсидиите да не бъде гледан утре".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика