Депутатите задължиха кабинета да опази ТЕЦ "Марица-Изток 2" въпреки становище на ЕК

6046
Депутатите задължиха кабинета да опази ТЕЦ "Марица-Изток 2" въпреки становище на ЕК
Снимка: БГНЕС

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг", като целта е финансово оздравяване на "ТЕЦ Марица-Изток 2" ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

Депутатите единодушно решиха и в срок до 29 февруари Министерският съвет (МС) да вземе всички мерки, за да се нормализира работата на държавната Топлоелектрическа централа (ТЕЦ) „Марица Изток 2“. Една от тях е да бъде увеличен капиталът на дружеството чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ). ТЕЦ-ът е тежко финансово състояние заради скъпите квоти въглероден диоксид, които купува и в последната година и няколко месеца поскъпнаха.

ДПС се обяви срещу въглищните централи, като се позова на "Зеления пакт"

Моето уважение към миньорите, може би щеше по-резонно всеки един представител на Старозагорски район и с открито лице на миньорите и на...

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори. Това каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на питане на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България, каза Теменужка Петкова. Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет, посочи Петкова. Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност, каза тя.

Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, каза Теменужка Петкова.

Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система. ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената в страната, която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй", отбеляза Теменужка Петкова.

Какво предложиха депутатите

Функционирането на въглищните централи е част от енергийната сигурност на страната, смята депутат

Функционирането на въглищните централи е част от енергийната сигурност на страната. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Радо...

По-рано от трибуната народният представител от БСП Таско Ерменков наблегна на въгледобива за гарантиране на енергийната сигурност и оттам - на националната сигурност на страната.

Той подчерта, че в Маришкия басейн има находища на лигнитни въглища в количество от 2 млрд. тона, а само в централите там инвестициите са 50-60 млрд. лева. Делът на тока, който "излиза" от въглищните централи, е около 45% от целия ток на България и "само теоритично" това може да се компенсира с други мощности - ВЕИ и природен газ. Депутатът твърди, че в сектора на въгледобива и ползването на въглища са заети пряко и косвено 100 000 души.

Според Ерменков, към момента "Марица Изток" спазва еконормите за серен дикосид, а пречистването при комините спирало 99% от фините прахови частици.

Загубите на ТЕЦ "Марица - Изток 2 " ЕАД са 800 млн. лева за първото полугодие на 2019 година, а дълговете на дружеството са в размер на 1,54 млрд. лева. Ако не се вземат бързи мерки, тази година ще последната за централата, смята Ерменков.

Независимият депутат Спас Панчев отбеляза, че замяната на мощностите ще отнеме между 20-30 години и ще струва на България 10-15 млрд. лева – средства, които нямаме, ако ЕС не ни подкрепи.

Стойнев: Трябва да гарантираме, че миньорите ще имат работа

„Многократно съм изразявал моето притеснение от липсата на дългосрочна стратегия. Особено в такава сфера като енергетиката, счита...

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че никой не ни казва утре да закрием въглищните централи. Той призова министъра по-бързо да се включим в Механизма за справедлив преход и с планираните от ЕС средствата, да подготвим кадрите за производство в чиста енергия.

Според старозагорския депутат от от ГЕРБ Радостин Танев функционирането на въглищните централи е част от енергийната сигурност на страната и днешното разискване е важно, защото е трябва да се положат максимални усилия за нормалното им функциониране в условията на европейските изисквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com