Димитров: Скоро 500 000 македонци ще получат българско гражданство

11988
Димитров: Скоро 500 000 македонци ще получат българско гражданство
Снимка: БГНЕС

Стотици македонски депутати, министри и полицейски началници, сред които – и настоящи, имат българско гражданство. С нови законови промени вече ще стане възможно 500 000 жители на западната ни съседка с българско самосъзнание да получат гражданство. Това обяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред БТВ.

„Така македонското население ще влезе в ЕС индивидуално”, коментира историкът, който е в непрекъсната задочна полемика със Скопие.

Докато има ракия, България е непобедима

"Докато има ракия, България е непобедима". Това коментира директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров във връзка...

Той визира приетите на първо четене текстове, според които българите от Македония ще могат да получат гражданство само срещу устна декларация. Димитров призова да се използва опитът на Румъния и Унгария, които през последните години предприеха мерки за припознаване на националните малцинства извън териториите си.

Според Димитров по-голям проблем за западната ни съседка е, че над 40% от територията й централната власт няма никакъв контрол – най-вече в областите с албанско население. Директорът на НИМ посочи, че антитерористичната акция в Македония преди седмица е имала своите основания – има редица джамии, които са се откъснали от местното мюфтийство и в тях проповядват духовници, обучавани от арабски фондации.

„При нас така щеше да се случи в Пазарджик, ако не бяхме ги ударили”, заяви Божидар Димитров.

Той отбеляза, че със салафитски привкус е и случаят с разградската джамия „Ибрахим паша”, построена върху църква и езическо светилище, където при нерегламентиран ремонт бяха унищожени археологически паметници.

Придвижиха сигнал на Божидар Димитров за корупция в Института за културно наследство

"Пращаме на прокурор писмо от професор Божидар Димитров от 18 т. м., в което той сигнализира за системни корупционни практики в Национа...

По думите на Димитров, чужденец, който не криел, че е джихадист, платил на бригада да изсипе бетон върху откритото. „Както рушат Палмира, Вавилон, така и тук рушат спомените от миналото”, посочи Димитров.

Божидар Димитров отбеляза, че по същия начин е бил унищожен и базиликата на Плиска като именно това е и причината да настоява тя да бъде възстановена.

По думите му ако се намерят 8 млн. лева това може да стане догодина. Той сравни базиликата с Колизеума, като посочи, че италианското правителство вчера е отпуснала 18 млн. евро за него, а „частник” е дарил още 23.

Той упорито отказваше да коментира свойствата на водата от Плиска, с която наръси премиера Бойко Борисов, като все пак посочи, че у нас съществува обичай да се наръсва рожденикът със светена вода и това не е кръщене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика