Димитър Стоянов изказа солидарност към Украйна и призова НАТО да засили отбраната

1681
Димитър Стоянов изказа солидарност към Украйна и призова НАТО да засили отбраната
Снимка: БГНЕС

„Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ и отбранителен потенциал в отговор на сегашните и бъдещите заплахи, а не да оставаме обвързани с концепциите от миналото“. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на редовната среща на военните министри на страните членки от НАТО.

Според него България работи интензивно по подготовката на въоръжените ни сили в съответствие с изискванията на новия модел на силите на Алианса. Той постави акцент върху необходимостта от извличане на поуки от войната в Украйна и трансформиране и подготвяне на НАТО за дигиталната ера.

Столтенберг: Новите насоки ще гарантират, че НАТО има надеждна отбрана

Във втория ден от заседанието си министрите на отбраната на НАТО ще одобрят новите политически насоки за планиране на отбраната за след...

Срещата на министрите на отбраната започна с неформално работно заседание с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Финландия, Швеция и Украйна. То беше посветено на войната в Украйна и дългосрочната политическа и практическа подкрепа за страната. Министрите на отбраната изразиха солидарност и решителност да продължат да оказват подкрепа на Киев още толкова, колкото е необходимо.

Стоянов акцентира върху значимостта на всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна като основен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна подкрепа. Той засвидетелства солидарността на България към Украйна и подчерта, че координацията и сътрудничеството с ЕС по отношение на предоставяната помощ на страната отправя силно послание за единството и решителността за запазване на международния ред, основан на правила, съобщи Министерството на отбраната.

ОЩЕ: Български военни ще участват в мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна

Във фокуса на дискусиите в работна сесия с участието на министрите на отбраната на Финландия и Швеция бяха въпросите, свързани с възпирането и отбраната като част от подготовката за срещата на върха във Вилнюс. Съюзниците разгледаха справедливото разпределение на тежестите и отговорностите и обсъдиха бъдещия Ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 г., което ще бъде важна тема на срещата на върха през юли.

Отбелязано беше, че за осма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. Министрите на отбраната дадоха последващи указания по изграждането на новата структура на силите на Алианса и одобриха по-нататъшни действия, свързани с ролята на НАТО за повишаване на защитата на подводната инфраструктура.

НАТО увеличава със 7 пъти бойната готовност, важно уточнение за изтребителите

В навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна НАТО взе ключово решение – да повиши числеността на контингента си ...

ОЩЕ: Страните от НАТО трябва да харчат минимум 2% от БВП за отбрана

Обсъдени бяха възможностите за допълнителни мерки на национално и съюзническо ниво за повишаване на запасите от боеприпаси, както и на отбранителния индустриален капацитет.

Министрите на отбраната приеха „Политически указания - 2023“, който е единственият обединяващ политически ръководен документ за отбранителното планиране в Алианса. Документът задава насоката за придобиването на отбранителни способности за справяне със заплахите и предизвикателствата, дефинирани в Стратегическата концепция 2022. Новият цикъл на отбранително планиране в НАТО ще изисква по-тясно обвързване на съюзническите и националните планове за развитие на способности.

Извън официалната програма на срещата Стоянов участва в церемония по подписване на писмо за намерение за включване на България в инициативата „Програма на НАТО за Постоянно съюзно наблюдение на земната повърхност от Космоса“.

Министърът и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха и в среща на Контактната група за Украйна (UDCG).

Столтенберг: Изтребителите за Украйна не са най-спешният въпрос

Решението за предоставяне на западни изтребители на Украйна "не е най-спешният въпрос в момента". Това заяви генералният секретар на НА...

В рамките на форума Стоянов проведе двустранни срещи с министъра на националната отбрана на Гърция Николаос Панайотопулос и на Румъния - Анджел Тълвар, както и с министъра на въоръжените сили на Франция Себастиен Лекорню.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com