До 3 юли депутатите предлагат кандидати за управител на здравната каса

571
До 3 юли депутатите предлагат кандидати за управител на здравната каса
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до 3 юли 2018 г., включително. Това стана известно, след като парламентът прие процедурни правила за изслушване и избор на управител на касата.

"За" процедурните правила гласуваха 96 народни представители, "против" - 6 и "въздържали се" - 30 , с което те бяха приети.

Депутатите освободиха Камен Плочев от НЗОК

Народното събрание прие предсрочното отстраняване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев. Решението...

Миналата седмица Народното събрание прекрати предсрочно мандата на Камен Плочев. Предложенията за нов кандидат ще се внасят в писмена форма чрез председателя на Народното събрание до Комисията по здравеопазване в 5-дневен срок от приемането на процедурните правила.

Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и следва да бъдат изслушани на открито заседание в Комисията по здравеопазване. Изборът на управител ще е на Народното събрание. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Според правилата, в случай че двама или повече кандидати са получили равен брой гласове, се провежда повторно гласуване между тях. Ако никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". А ако и при повторното гласуване никой от тях не е получил необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура по избор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com