Дончев мисли, че новата Конституция удовлетворява протестите

2848
Дончев мисли, че новата Конституция удовлетворява протестите
Снимка: БГНЕС

Това е рамката, това е предложението – то може да бъде конкретизирано, ревизирано. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев за проекта за нова Конституция на ГЕРБ.

На въпрос дали работата по проекта е свършена добре, той не отговори директно, освен че каза, че най-добре ще се види дали работи като почне да се прилага. Дончев не видя като „съществен” проблемът, че в проекта е приложен старият герб на България.

До голяма степен удовлетворяваме исканията на протеста, продължи Дончев, който не се съгласи, че се дават повече правомощия на главния прокурор (включително законодателна инициатива) и не се вижда повече контрол, както и по-малко правомощия на президента. На директно питане дава ли се законодателна инициатива на главния прокурор, Дончев отвърна, че се дава такава на Съвета на прокурорите, наречен незнайно защо в проекта „Съдебен съвет на прокурорите”. Вицепремиерът стигна дотам да говори как се правят законодателни промени чрез консултации с депутати.

Където са пипнали ГЕРБ по Конституцията, са си оставили ръцете, счита Крум Зарков

Страхувам се, че някой целенасочено цели български граждани да се сбият с български граждани. Хората блокират кръстовища, защото усещат...

Мисля, че продължаваме реформата, каза още Дончев при директен въпрос завършва ли се реформата в съдебната система и по-точно в прокуратурата с този проект за нов основен закон на България.

„Много хора, не съм сигурен, че мога да ви ги изредя поименно. Вицепремиерът Екатерина Захариева също. Странно би било министърът на правосъдието да няма нищо общо с проекта за Конституцията – премиерът не го е ангажирал да качва части от нея във Facebook”. Така Дончев коментира пред Нова телевизия кой е писал новият проект за Конституция, внесен от ГЕРБ в деловодството на парламента – нещо, което изглежда като нарушение на процедурата, тъй като трябват подписите на поне 50% от депутатите т.е. 120.

„Няма как след подобен низ от напрежение промените да са само персонални. Трябва да се променят правилата, трябва да се промени начинът на функциониране на демокрацията”, заяви Дончев. „Промените не са направени, за да се потуши напрежение”, добави той. Само дълбока промяна е способна да намери начин хората да живеят заедно, уточни вицепремиерът.

Питан няколко пъти защо ГЕРБ не действа с Конституцията по-рано, след като 10 години е на власт, отговорът беше, че не се стигало до консенсус.

Румен Радев нарече премиера Борисов "невнятен"

„Председателят на парламента не направи нищо, за да защити личното си достойнство. А българският парламент е бил оглавяван от лич...

С "Обединени патриоти" – подкрепа или не

Дончев предупреди, че не е хубаво да се говори с ултиматуми и категорично не се съгласи да има задължителна наборна военна служба, както иска ВМРО. А за искането на ВМРО президентът да има повече правомощия в законодателната сфера, вицепремеирът каза: „Интересно предложение”.

Отворен е въпросът какво следва да стане, ако няма Велико народно събрание – лично моето мнение е, че пак трябва да има оставка на сегашното правителство, заяви Дончев.

По отношение на машинното гласуване, според вицепремиера има много неуточнени неща - какви да са машините точно например. Той говори и за прословутите записи с гласа, приличащ на този на Бойко Борисов и ги принизи до лични разговори, без да коментира заплахата към "Еврохолд" заради ЧЕЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика