Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС има две кандидатури за министър на околната среда

30 май 2014, 13:35 часа • 28372 прочитания

ДПС има две кандидатури за поста министър на околната среда и водите, но на този етап не е коректно да се коментират техните имена. Това обясни в кулоарите на Народното събрание лидерът на партията Лютви Местан във връзка с наложилата министерска смяна на Искра Михайлова заради заминаването й към Европейския парламент, предаде репортер на БГНЕС.

Припомняме ви, че до положението се стигна след отказа на Делян Пеевски. В изборната нощ той коментира: "Евродепутатството не е самоцел за мен и сега ще го докажа. Затова ще отстъпя моето място в европарламента на г-жа Искра Михайлова, която ще бъде един достоен евродепутат".

Няма да е коректно към онзи от двамата кандидати, който няма да бъде предложен, от страна на ДПС днес да бъдат съобщени имената и на двамата, обясни още Местан.

"Ще ви поканя на нарочен брифинг, за да ви представя нашата номинация, като разбира се е важно да имам разговори с премиера, тъй като задължително условие е неговото съгласие", обеща Местан по повод предстоящия избор на министър на околната среда.

Той поясни:"Няма защо да ви заблуждавам, че предложението за нов министър на околната среда и водите ще дойде непременно от премиера. Предложението ще дойде от нас, но ще се съгласува с него и тъй като това съгласуване още не е факт, не е коректно и спрямо министър-председателя да го поставям пред свършен факт".

Промени в кабинета, при положение, че министър-председателят е казал това, явно ще има, обясни лидерът на ДПС. Той подчерта, че това е изцяло в правомощията на премиера.

На този етап ми липсва диалога, отвърна Местан на въпрос дали вече е имал среща с лидера на БСП Сергей Станишев. Според него "колегите от БСП явно имат нужда от време, за да направят по-пълния си анализ и на базата на този анализ да проведат и официалните разговори с нас". Въпреки всичко лидерът на ДСП продължава да чака среща.

По отношение на вота на недоверие той коментира, че няма нищо по-естествено от това с вота си парламентарната група на ДПС да отхвърли внесения вот на недоверие, тъй като на европейските избори избирателите на ДПС са дали силно подкрепа за статута си на партия, която подкрепя управлението на страната.

Съдбата на кабинета "Орешарски" няма да се реши с вотове на недоверие, внесени от ГЕРБ, категоричен бе Лютви Местан.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес