ДСБ и "Да, България" поискаха спиране на приватизацията на Общинска банка

2443
ДСБ и "Да, България" поискаха спиране на приватизацията на Общинска банка
Снимка: БГНЕС

Спиране на приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка поискаха от Демократи за силна България (ДСБ) и движение "Да България".

Според двете партии за 67.646% от капитала на трезора, притежавани от общината, беше подадена една единствена оферта и то не от стратегически инвеститор, а от купувач, който може да се окаже фиктивен, а истинският нов собственик да остане скрит.

Столична община се отказа да продава дела си в Общинска банка

Столична община се отказа от продажбата на дела си в Общинска банка. Причината е съдебен спор с миноритарния акционер бизнесмена Христо...

В позицията на ДСБ и "Да България" се казва, че приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка изглежда икономически оправдано, "но същевременно определени важни обстоятелства около сделката са силно обезпокоителни". "Очакванията за закупуването на банката от стратегически инвеститор, с опит и репутация в банковия сектор, не се оправдаха. Очевидна е липсата на състезателното начало и конкуренция, при сделка, която има само един единствен кандидат. Липсата на такова състезание не позволява да се постигне благоприятна пазарна цена и съответно интересите на българските данъкоплатци не са защитени", смятат от двете партии.

Според тях се налага убеждението, че истинският кандидат-купувач на Общинска банка остава скрит. "При положение, че единственият кандидат купувач е компания, създадена преди около година, имаме дълбоки и основателни съмнения, както за наличието на адекватен опит в управлението на банкови институции, така и за действителните мотиви за закупуването на банката – дали той се стреми реално да я управлява и развива, или просто е посредник на скрития кандидат", пише в позицията на ДСБ и "Да България".

Според тях е важно собственикът да е ясен, тъй като "една банка, попаднала в ръцете на недобросъвестни притежатели, би могла да създаде риск за финансовата стабилност в страната". Освен това бюджетът на най-голямата община - Столичната, минава през тази банка, "поради което отново се налага необходимостта, тя да бъде управлявана от ясен собственик, с прозрачни намерения".

"Имайки предвид всички тези обстоятелства, настояваме мнозинството общински съветници, доминирано от ГЕРБ, да спрат тази твърде спорна сделка за продажбата на Общинска банка", пише в позицията.

Атанас Атанасов: С акции като тази в Столична община се отвлича вниманието

Знам какво търсеше прокуратурата в Столична община вчера, но ако там нямаше две камионетки на МВР, нямаше изобщо да говорим за това. Вч...

ДСБ има свои представители в Столичния общински съвет, които са част от групата на Реформаторския блок. Сред вносителите на предложението за продажба на мажоритарния дял в Общинска банка на "Новито опортюнитис" са общинари от групата, но от другите партии в нея - Съюза на демократичните сили и Движение България на гражданите.

Предложението за започване на процедурата за продажба пък беше на Трайчо Трайков, който е също е част от групата на Реформаторския блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика