X
 
 

ДСБ: Новият административен съд ще е съд на властта и мафията

1090 0
photo of ДСБ: Новият административен съд ще е съд на властта и мафията
Снимка: БГНЕС
Съд на властта или съд на мафията - този въпрос задава Националният юридически клуб към ДСБ във връзка с предложението на депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси) и Христиан Митев (ОП) за де факто създаване на нов административен съд чрез изменение на Административнопроцесуалния кодекс, като в преходните и заключителни разпоредби се променя и Закона за съдебната власт.

По същество става дума за създаване Централен административен съд (ЦАС).

ВСС позволи на определени съдии да стават по-лесно ръководители

Върховните съдии и всички магистрати от висшите нива на съдебната система няма да бъдат атестирани, когато кандидатстват за ръководна п...

"Това е пореден законопроект, внесен набързо и непрозрачно, без обществен дебат - практика, която беше осъдена и в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Предлаганите промени са съмнителни и не защитават обществен интерес. Очевидно е желанието на управляващите да си създадат “послушен” съд, който да защитава интереса на властта", казват от ДСБ.

Като особено тревожен факт тъмносините виждат, че бъдещият ЦАС ще бъде и последна, касационна инстанция по дела от огромен обществен интерес - срещу актове на държавните регулаторни органи, чиято дейност е от съществено значение за всички граждани и юридически лица – КЗК, КРС, КФН, КЕВР, БНБ и т.н. Този нов съд, следователно, ще се произнася като крайна инстанция по дела за монополи, обществени поръчки, енергетика, пенсионно осигуряване, телекомуникации, спестявания - засягащи всяко семейство и всяка фирма, поясняват от ДСБ. И посочват, че не е случайно, че експерти вече наричат новия съд Съда на властта.

Като основен мотив за създаването на съда е посочена натовареността на Върховния административен съд към настоящия момент. Не става ясно обаче, защо вносителите са спрели именно на решението създаване на нов съд, вместо да се обмислят варианти, при които за част от делата съответните административни съдилища да са компетентни, а проблемът с натовареността, който би възникнал тогава (особено за Административен съд София-град) да бъде решен с назначаване на още съдии.

"Дали предложението на ГЕРБ и ОП обслужва мафията или властта засега не е ясно. И няма особено значение. Първо, защото те са неразличими. И второ, защото е ясно, че новият Централен административен съд няма да изпълнява функциите си - да защитава гражданите от произвола на държавата и монополите", казват от ДСБ и призовават за оттегляне на законопроекта, а ако това не се случи - да бъде наложено президентско вето и да се предприеме инициатива пред Конституционния съд.

Цацаров посъветва новия председател на ВАС да не се вслушва във "вредния шум отстрани"

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков официално встъпи в длъжност, предаде БГНЕС. Чолаков зае поста...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 декември

Овен През този ден ще сте просто неотразими. Всяка ваша дума или постъпка ще бъде приемана с възхищение. Възползвайте се от ситуацията...

Последно в Актуално